VAL PREVARA

Lažni medicinari pljačkaju starce po kućama

16.02.2010 u 15:38

Bionic
Reading

Val prevara, obmana i krađa čije su žrtve najčešće starci i nemoćne osobe, sve je učestaliji te prijeti da će prerasti u pravi cunami. Maštoviti prevaranti obično se predstavljaju kao policijski službenici, inspektori, inkasatori, a sve češće i kao liječnici i medicinske sestre, na što im naivni umirovljenici širom otvaraju vrata svojih domova, a tek nakon što ih isprate, shvate da su prevareni i pokradeni

Najnovija žrtva dviju prevarantica je teško pokretna 83-godišnja starica iz Grubišnog Polja, na čija su vrata jučer, između 11 i 12 sati, pokucale lažne patronažne sestre. Prevarantice su starici koja je ležala u krevetu izmjerile tlak, nakon čega su, iskoristivši njezinu nepažnju, ukrale novčanik s nekoliko stotina kuna, kojeg je bolesna žena čuvala ispod jastuka. Policija traga za prevaranticama, a prema opisu koji im je starica dala, riječ je o ženi od oko 40 godina i djevojci staroj oko 15 godina.

Sličan slučaj dogodio se početkom veljače i u Požegi. Lažne medicinske sestre ušle su u stan 64-godišnje umirovljenice. Nakon što su joj izmjerile tlak, zatražile su od nje i uzorak urina, a kada je naivna žena otišla u kupatilo, prevarantice su joj ukrale čitavu mirovinu koji je taj dan podigla te su netragom nestale.

Još je gore prošao 81-godišnji starac iz Bjelovara, kojem je u siječnju lažni liječnik, umjesto obećanog ortopedskog pomagala za bolesnu suprugu, 'uvalio' magnetnu narukvicu i ogrlicu, za koju je nesretni starac platio čak nekoliko tisuća kuna.

Iz MUP-a stoga upozoravaju građane na prevare najrazličitijih vrsta s kojima se svakodnevno susreću. Osim na prevarante koji se predstavljaju kao lažni liječnici, poštari, inkasatori, ali i kao lažni slijepci i invalidi, iz policije upozoravaju i na druge oblike prevara kao što su lanci sreće i računalne prijevare, ali i na prodaju bižuterije pod zlato koje su počinitelj i žrtva navodno slučajno zajedno pronašli, kao i na prodaju plagijata pod imenima poznatih, renomiranih marki po znatno nižim cijenama, od kojih su u posljednje vrijeme zabilježeni Benetton, Lacoste, Hugo Boss i sl.

Domišljati prevaranti nerijetko koriste i odsustnost neke osobe, stresne situacije ili trenutačno duševno stanje žrtve izazvanog posttraumatskim stresom te rodbini primjerice lansiraju priču da im umrla osoba duguje novac ili da im je obećala nešto od svoje imovine. Do novca često dolaze i skupo prodajući lažna obećanjima da će primjerice preko 'svojih utjecajnih veza' dogovoriti operativni zahvat, posredovati kod rješavanja sudskog spora, organizirati liječenja alternativnim metodama i sl.

Iz Policije ističu da su karakteristike ponašanja prevaranata drskost, snalažljivost, odvažnost, autoritativni nastup, pričljivost, prikazivanje empatije, rad po unaprijed stvorenom scenariju, brza provedba transakcija, upornost u nagovaranju, uvredljivost prema svakoj skepsi usmjerenoj na provjeru 'činjenica' koje iznosi, razne simulacije poput bolesti, malaksalosti, nesvjestice i izazivanje sažaljenja.

Građane stoga upozoravaju da se ne daju impresionirati odlučnim nastupom nepoznatog, njegovom titulom i ne puštaju nepoznate osobe u svoje domove. Ako se osoba predstavi kao službena osoba, tražite od nje službenu iskaznicu, a u slučaju da vam je i unatoč iskaznici sumnjiva, telefonom provjerite je li služba koju navodno predstavlja doista uputila službene osobe kod vas. Ne nasjedajte na pokušaje ulične prodaje raznih proizvoda.

Imajte na umu da se samo nekvalitetna, neoriginalna i roba sumnjiva porijekla može prodavati po znatno nižim cijenama od uobičajenih. Oprez je neophodan i kod konverzacija i transakcija novčanih i drugih vrijednosti te kod davanja na uvid osobnih podataka, jer vaši osobni podaci su zaštićeni zakonom i može ih prikupljati samo onaj tko je za to zakonom ovlašten i onaj tko za to dobije vaš pristanak.

Posumnjate li u osobe, potrudite se da što bolje zapamtite njihov izgled, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke). Zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su došle te boju, marku i druge karakteristične detalje vozila. Ako sumnjate u počinjenje kaznenog djela, odmah obavijestite policiju na broj 92.