nakon 16 godina u hrvatskoj

Grlić Radman i Lavrov nakon poetskog uvoda prešli na ozbiljnije teme: Ruski šef diplomacije isticao veze s Hrvatskom, a pitanje o Ukrajini nije shvatio

16.12.2020 u 06:27

Bionic
Reading

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u posjetu je Hrvatskoj

Gordan Grlić Radman nakon susreta s Lavrovom na Zrinjevcu kazao je da mu je drago da je bio domaćin 'dragom Sergeju' koji je ovdje zadnji put bio prije 16 godina i 6 dana. Kaže da mu je na ruskom čitao poeziju koju je pisao sam Lavrov koji je, kaže Radman, topla duša.

Naglasio je kako komunikacijske kanale trebaju držati otvorenima i gledati prema budućnosti unatoč složenim međunarodnim odnosima.

Razgovarali su o situaciji u jugoistočnoj Europi. 'Dotaknuli smo se osobito situacije u BiH. Istaknuo sam da je važno postići konstitutivnost sva tri naroda koji sami biraju svoje predstavnike', kazao je Grlić Radman.

  • +4
Sergej Lavrov, Gordan Grlić Radman Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak

'Pohvalio sam ulogu Rusije u postizanju primirja u Gorskom Karabahu', dodao je.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je pak kako postoji suradnja u sferi javnog reda. Potpisan je sporazum nedavno između oba tužiteljstva. Istaknuo je i kulturnu suradnju.

Nada se da će uskoro opet početi raditi međuvladine komicije za suradnju što se tiče gospodarstva i znanosti.

'Poslovne veze se razvijaju', kazao je Lavrov i nabrojao velike ruske tvrtke koje posluju u Hrvatskoj.

Pričali u i o 'kosovskom problemu'. Kaže da je svog hrvatskog kolegu pozvao u uzvratni posjet.

Na pitanje s kojim pozicijama ide premijeru Andreju Plenkoviću s obzirom da je prije četiri godine reakcija Moskve bila negativna kada je Plenković bio u Ukrajini podijeliti iskustva mirne reintegracije. Prevoditeljica je molila da se pitanje hrvatske novinarke ponovi. 'S gospodinom Plenkovićem ćemo razmotriti pitanja naše daljnje suradnje. Mi smo spremni dati odgovore na sva pitanja koje nam može postaviti. Što se tiče dijela pitanja, nisam shvatio do kraja. Mi znamo stav Hrvatske, trebaju biti poštivani Minski sporazumi', kazao je Lavrov oko Ukrajine.

Lavrov se sastaje i s predsjednikom Zoranom Milanovićem te premijerom Andrejom Plenkovićem.

  • +11
Sergej Lavrov u Srbiji Izvor: EPA / Autor: RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

Podsjetimo, u utorak su se s Lavrovom odbili sastati članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović nakon njegove izjave kojom je doveo u pitanje moguće članstvo BiH u NATO-u i poziva na hitno zatvaranje Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR), optuživši ga da ne poštuje suvrenitet BiH kao države te da svjesno pokušava dovesti u pitanje njena strateška opredjeljenja.

'Političari koji su donijeli tu odluku vjerovatno ne izražavaju interese većine svojih birača nego vanjskih snaga koje ne samo da nisu zainteresirane za razvoj rusko-bosanskih i rusko-srpskih odnosa, nego ni za to da zemlje Zapadnog Balkana ostvare pravo na uzajamno korisnu suradnju sa svim vanjskim partnerima', rekao je Lavrov kasnije na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Istaknuo je da taj 'incident nije bitan za stav Rusije o razvoju odnosa s narodima BiH'.