POSJET KREMLJU

Lavrov Tillersonu: Ne stavljajte nas pred komplicirani izbor - s nama ili protiv nas

12.04.2017 u 15:07

Bionic
Reading

Kremlj smatra kako je kontraproduktivno ograničavati se na zatvorene saveze, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na početku razgovora s američkim državnim tajnikom Rexom Tillersonom, poručivši na kraju susreta američkom šefu diplomacije da pred Rusiju ne stavlja komplicirani izbor – 's nama ili protiv nas'

Odmah na početku susreta u Moskvi, Lavrov je naglasio kako je Rusija oduvijek bila za zajedničke akcije, dodajući kako smatra da ograničavanje na zatvorene saveze nije produktivno.

'Takav stav naše američke kolege nisu imale samo jednom i dobro je poznat u Washingtonu. Nama je, s druge strane, važno da shvatimo vaš stav i stvarne namjere vaše administracije. Nadamo se da ćemo danas napraviti pomak na tom putu', rekao je šef ruske diplomacije.

​'Pred nama je mnogo pitanja, uključujući i izuzetno nejasne kontradiktorne stavove koje je izrazio Washington u svim aspektima bilateralnih i multilateralnih odnosa. U više smo navrata potvrđivali našu spremnost za konstruktivan i ravnopravan dijalog, suradnju koja uzima u obzir legitimne međusobne interese. To je naša stalna politika koja se formira isključivo u skladu sa međunarodnim pravom, a ne pod utjecajem kratkoročnih tržišnih uslova', kazao je Lavrov.

Moskva smatra da je važno da se ubuduće spriječe američki napadi na Siriju, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova, naglasivši kako je od 'suštinskog značaja spriječiti ponavljanje takvih akcija u budućnosti.  

'Ne stavljajte nas pred kompliciran izbor - s nama ili protiv nas', poručio je Lavrov Tillersonu komentirajući njegovu izjavu kojom je ranije pozvao Rusiju da napravi izbor između odnosa sa SAD i podrške sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu

Lavrov je, inače, Tillersonov posjet okarakterizirao kao blagovremen, kazavši kako je sastanak dobra prilika da se razjasne izgledi za suradnju. 

Tillerson je, sa svoje strane, izrazio nadu da će na sastanku s Lavrovom obje sile  moći razjasniti koji su podudarni ciljevi dvaju država i utvrditi razlike između njih.

Američki državni tajnik je istaknuo kako će obje strane pokušati jedna drugoj objasniti svoje stavove te kako će sastanak biti prilika da se objasne razlike u mišljenju Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.