razmjena zarobljenika

Lavrov poručuje Blinkenu: Uskoro ćemo predložiti vrijeme za telefonski poziv

29.07.2022 u 13:12

Bionic
Reading

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov predložit će američkom kolegi po dužnosti vrijeme za telefonski poziv o razmjeni zatvorenika, rekao je u petak za posjeta Uzbekistanu gdje je potvrdio da Moskva podržava politiku "jedne Kine" aludirajući na Tajvan

Ameriki državni tajnik Antony Blinken u srijedu je rekao da je SAD dao "važnu ponudu" Rusiji za oslobađanje dvoje Amerikanaca, američke košarkaške zvijezde Brittney Griner i bivšeg marinca Paula Whelana.

Griner je u pritvoru od sredine veljače, kada je optužena za unošenje droge u Rusiju nakon što joj je u moskovskoj zračnoj luci pretražena prtljaga. Prijeti joj 10 godina zatvora, a suđenje zbog posjedovanja droge je u tijeku.

Ona igra u profesionalnoj ligi u Rusiji dok u SAD-u nije košarkaška sezona.

Whelan je priveden u prosincu 2018. i optužen za špijunažu, a zatim je i osuđen na 16 godina zatvora. Bio je u zemlji kako bi prisustvovao vjenčanju dok se Griner vraćala u svoj ruski tim.

U zamjenu bi, po više izvora, iz američkog zatvora na slobodu mogao biti pušten ruski trgovac oružjem Viktor Bout.

Lavrov je na konferenciji za novinare kazao da se razgovori o razmjeni zatvorenika odvijaju od samita u Ženevi prošle godine kada su predsjednici Vladimir Putin i Joe Biden pristali odrediti dužnosnike koji će pozabaviti tim pitanjem.

"Moje ministarstvo nije u to uključeno, svejedno ću poslušati što Blinken ima za reći", rekao je Lavrov.

Podrška politici "jedne Kine"

Lavrov je trenutno u Uzbekistanu te će s Blinkenom razgovarati kada se vrati u Moskvu.

"U idućih nekoliko dana ćemo našim američkim kolegama ponuditi datum za telefonski poziv", rekao je Lavrov.

Lavrov je u Taškentu također ponovio privrženost Rusije politici "jedne Kine".

Dan ranije američki predsjednik Joe Biden rekao je kineskom predsjedniku Xi Jinpingu da se američka politika kad je riječ o Tajvanu nije promijenila i da se Washington snažno protivi jednostranim nastojanjima da se promijeni status quo ili potkopa mir i stabilnost duž Tajvanskog tjesnaca.

Peking je, nakon najave mogućeg posjeta predsjednice Zastupničkog doma Nency Pelosi Tajvanu, poručio Joeu Bidenu da se ne igra s vatrom.

"Naše stajalište o jednoj Kini ostaje nepromijenjeno. Nije nam problem poštivati načelo kineske suverenosti", rekao je Lavrov.

  • +12
Rat u Ukrajini 29.07.2022. Izvor: EPA / Autor: SERGEY KOZLOV