GLUMAC S TJERALICE

Laušević na slobodi ako ga izruče Srbiji

08.09.2009 u 13:33

Bionic
Reading

Poznati glumac Žarko Laušević (49) mogao bi u Srbiju doputovati kao slobodan čovjek ako ga Sjedinjene Države odluče izručiti toj zemlji. Takav rasplet događaja omogućava zahtjev koji je, saznaje beogradski Blic, Slobodan Radovanović, glavni tužitelj Srbije, podnio Vrhovnom sudu Srbije

Radovanović u tom zahtjevu navodi da je Vrhovni sud Crne Gore prekršio zakon i izrekao previsoku kaznu Žarku Lauševiću.

'Ukoliko Vrhovni sud Srbije prihvati zahtjev tužioca, Lauševiću će pravomoćna kazna od 13 godina zatvora biti ublažena. Kako je on već proveo četiri godine i sedam mjeseci u zatvoru, praktično bi se našao na slobodi', kazao je za Blic izvor iz srpskog pravosuđa.

Težak život

Lauševićeva obitelj, supruga i djeca, koji žive u SAD-u, nadaju se da do izručenja neće ni doći i da će poznati glumac moći ostati u Sjedinjenim Državama. Laušević je glumio u nekoliko predstava početkom 2000. godine u SAD-u i Kanadi, koje su bile popularne među iseljenicima s Balkana, ali je većinu vremena radio druge poslove. Živio je i na rubu egzistencije, radeći kao građevinski radnik da bi mogao  prehraniti obitelj.

Naime, Lauševiću je 2001. Vrhovni sud Crne Gore izrekao pravomoćnu presudu od 13 godina zatvora zbog kaznenog djela prekoračenja nužne obrane, jer je hicima iz pištolja u noći između 30. i 31. srpnja 1993. u podgoričkom kafiću 'Epl' usmrtio Dragora Pejovića (20), Radovana Vučinića (19) i ranio Andriju Kažića.
U zahtjevu za zaštitu zakonitosti, koji je podnio 31. kolovoza ove godine, tužitelj Radovanović navodi da se Vrhovni sud Crne Gore 'prividno kretao u granicama svoje nadležnosti'.

Srpski tužitelj smatra da je crnogorski najviši sud, formalno tretirajući napad kao teško prekoračenje nužne odbrane, praktično tvrdio da je Laušević izvršio napad s predumišljajem, obrazlažući da je 'zakonom zabranjeno preinačenje kaznenog djela na štetu optuženog'.

'Takvo se izmijenjeno činjenično stanje moglo utvrditi samo poslije novog izvođenja dokaza pred sudom. To Vrhovni sud Crne Gore nije uradio', utvrdio je Radovanović u svom zahtjevu.

Pravo Lauševića je povrijeđeno i u svibnju 2001, navodi srpsko tužiteljstvo, budući da je Vrhovni sud Crne Gore odbio razmotriti inicijativu glumčevih odvjetnika, koji su Saveznom tužiteljstvu SRJ podnijeli zahtjev za zaštitu zakonitosti.

Crnogorski sud je odbio razmotriti ovu inicijativu, pozivajući se na rezoluciju o zaštiti prava i interesa Crne Gore u kojoj se propisuje da se ne usvaja nijedan pravni akt ako je donesen bez legalnih crnogorskih predstavnika.

Žarko Laušević i dalje je u pritvoru u New Yorku i čeka odluku američkog suda o deportaciji u Srbiju, nakon što je 2. srpnja uhićen zbog neposjedovanja boravišne vize.

Američki sud bi odluku u slučaju Laušević mogao donijeti 14. rujna, kada je zakazano sljedeće ročište, i to poslije dvije odgode, na zahtjev Lauševićeva odvjetnika.

Ako Vrhovni sud Srbije odbije zahtjev tužitelja, a Laušević bude izručen iz SAD-a, glumac, koji je državljanin Srbije, bit će uhićen odmah po slijetanju na teritorij Srbije, budući da je i dalje na snazi tjeralica koju je raspisao srpski sud.

Tjeralica za Lauševićem automatski će biti ukinuta jedino ako Vrhovni sud Srbije prihvati zahtjev tužitelja Radovanovića za zaštitu zakonitosti.
Zahtjev za ukidanje tjeralice još je ranije podnio odvjetnik Slobodan Pajović, zastupnik Lauševića u Srbiji. No, taj je zahtjev odbijen uz obrazloženje da 'nije naveden nijedan novi razlog koji bi osporio odluku o izdavanju tjeralice iz 2002'.