UNATOČ ZELENOM SVJETLU PRAVNOG TIMA

'Latinica' cenzurirana zbog Mladena Barišića?

09.11.2010 u 12:28

Bionic
Reading

Sukladno najavama od prošlog tjedna, jučerašnje izdanje 'Latinice' bilo je kraće od uobičajenog dvadesetak minuta, jer je iz emisije izbačen prilog koji progovara o nepostojećem carinskom odjelu Kanfanar, kojeg je Vlada osnovala 2006. samo za kontrolu robe u Tvornici duhana Rovinj

Podsjetimo, prilog nije ugledao svjetlo dana, jer je upao u cenzorske škare v. d.-a Informativnog programa Renata Kunića koji je zbog nepoznatog razloga najprije tražio drastično rezanje priloga, a potom i njegovo potpuno izbacivanje.

Nakon rasprave između Kunića i autora priloga Josipa Oreča, novinar, koji je u statusu honorarnog suradnika na HRT-u devet godina, od čega posljednje četiri u 'Latinici', dobiva instant otkaz.

Zašto je prilog izbačen, nikad službeno nije objašnjeno. Iako smo Kunića zvali nekoliko puta i slali mu SMS-ove, slušalica s druge strane nije bila podignuta što i nije čudno budući v. d. prvog čovjeka Informativnog programa s novinarima izvan kuće ne komunicira.

'Nitko mi nije objasnio zašto je emisija bila kraća i zašto je prilog izbačen. Nažalost, ja tu ne mogu ništa poduzeti. Mogu se nadati da se to u budućnosti neće događati', kazao je kratko urednik i voditelj Latinice Denis Latin

V. d. glavnog ravnatelja HRT-a Josip Popovac kaže da u cijelu stvar nije temeljito upućen, jer to i nije domena njegova posla, ali da misli da je pravni tim procijenio da bi kuća mogla dobiti milijunsku tužbu od TDR-a.

Međutim, poznato je da je odvjetnički ured na čelu s Emilom Havkićem koji zastupa HRT u ovakvim stvarima dao zeleno svjetlo prilogu, jer u njemu nije našao ništa sporno.

Ono čemu prisavski hodnici bruje jest to da je prilog izbačen, jer se u priči o fantomskom CO Kanfanar, koji je odlukom Vlade ukinut 2009. godine, baca novo svjetlo na bivšeg šefa Carinske uprave Mladena Barišića koji posljednjih dana puni novinske stupce svojim iskazom pred USKOK-om.

Moguće je, kažu upućeni u način kako stvari funkcioniraju na Prisavlju, da je stvarni, za sada nepoznati cenzor na ovaj način Barišiću želio dati malo popusta, jer je cinkao Sanadera, ali ne isključuju ni mogućnost da se cenzurom željelo onemogućiti otvaranje nove Pandorine kutije čiji sadržaj bi mogao biti kompromitirajući za mnoge.