PODRŠKA PROSVJEDU SELJAKA

Laslo ponudio Pankretiću 30.000 kuna mjesečno

07.06.2009 u 15:35

Bionic
Reading

Čelnici Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) danas su na konferenciji za novinare u Đakovu rekli da podržavaju prosvjede seljaka, najavljene za 10. lipnja u Zagrebu, te su prozvali Ministarstvo poljoprivrede i ministra Božidara Pankretića za, ocijenili su, teško stanje u stočarstvu i ratarstvu, odnosno u mljekarstvu

ĐAKOVO - Predsjednik ZUSSB-a Antun Laslo, i sam proizvođač mlijeka, rekao je kako poziva ministra Božidara Pankretića da za 30.000 kuna mjesečno vodi njegovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, farmu muznih krava, i da ih on izvede ih teške situacije, a da, ne uspije li u tome, materijalno odgovara za to.

'Jer, ja u ovim uvjetima, s ovakvom politikom Ministarstva poljoprivrede prema domaćim mljekarima, mjesečno proizvodnim gubitak od 35.000 kn, a dosad sam uredno podmirivao svoje obveze. Drugi, veći mljekari, sada mjesečno trpe i 150.000 do 200.000 kuna gubitka', rekao je Laslo, podsjetivši na donedavno vrijeme kada je, ocijenio je, mljekarstvo i podizanje farmi, praćeno Operativnim programom razvoja govedarstva, bilo u uzlaznoj putanji.

'No, zbog pogrešne politike i nerazumijevanja resornog ministarstva, danas su domaći mljekari u teškoj situaciji; litra mlijeka ne bi smjela biti manja od tri kune jer proizvođača košta 2,30 do 2,50, a ona s premijom na mom primjeru iznosi samo 1,98 kuna', kazao je Laslo.

Dodao je kako su proizvođači mlijeka na udaru i zbog, kako je ustvrdio, 'neograničenog uvoza jeftinog i nekvalitetnog mlijeka iz BiH, koje je nepoznate kvalitete i podrijetla'.

'To mlijeko očito ima samo protok kroz Bosnu do Hrvatske jer BiH ne proizvodi dovoljno mlijeka ni za Sarajevo. Za taj je uvoz u Istri osnovana agencija koja je za to dobila dozvolu samog Ministarstva poljoprivrede što je direktna šteta domaćoj proizvodnji', izjavio je Laslo.

'Seljaci ne traže poticaje i kapitalna ulaganja nego samo realnu cijenu svojih proizvoda. Ministar Pankretić za takvo teško stanje ne može dati ostavku nego za to mora odgovarati', poručio je Laslo.

I tajnik ZUSSB-a Stanko Zdravčević rekao je kako ZUSSB i Hrvatski seljački savez pojedinih slavonskih županija neće dozvoliti da ovogodišnja cijena pšenice bude ispod 1,22 kune po kilogramu.