OČAJ U GRČKOJ

Laptalo je pomišljao i na samoubojstvo

04.12.2008 u 22:11

Bionic
Reading

Otkako se nakon 16 mjeseci duge odiseje u grčkom zatvoru prošle nedjelje vratio u Grad, kapetan Kristo Laptalo mnogo vremena provodi kod prozora svog stana na dubrovačkim Pločama, odakle promatra Lokrum

'Osjećam se ko da sam s mora došao na godišnji odmor, ko da nijesam ni bio u tamnici. Kad vidim djecu, a nadasve unučad, ne mogu ni mislit na žalost' kaže kapetan, koji prve dane na slobodi krati šetnjom po Dubrovniku i telefonskim razgovorima sa sugrađanima.

Laptalo je komentirao i informacije kako odlazi u mirovinu kao i potencijalnu tužbu protiv Grčke.

'Istina je da sam spominjao pensijun, ali nijesam se još oprostio od mora. Puno je tu elemenata koji ne ovise o meni, nego o kompaniji na koju navegavam, a to je belgijski 'Trireme Vessel'. Oni su potrošili puno solada na moj slučaj, mislim da su troškovi već prešli milijun eura. Otkad su me uhitili, njihovi brodovi ne idu u grčke luke. Ne znam kako će to završiti, hoće li tužiti Grčku za pretrpljenu štetu ili ne. Ja tužit neću nikoga'.

'Ođe u Gradu čekam što će bit i slušam što mi govori moja familija. Dva sina su mi rekla da im se ne moram više javljat ako se vratim na more. Kći Kristina me pušta najdalje do luke Potroč na Lokrumu, da me može s dalekozorom nadgledat. Supruga Lidija ne govori puno o tome, zna ona da sam ja tvrdo čeljade i da je teško na me utjecat.'

Kapetan Laptalo priznao je kako je čak pomišljao i na samoubojstvo, piše Slobodna Dalmacija.

'Najteže sam podnio vikend između 13. i 16. srpnja, kad sam shvatio da me nakon uhićenja u Egionu neće pustiti vani i da će sve skupa potrajati unedogled. U jednom trenutku sam pomislio da je tu kraj. Pomislio sam kako je ostati nevin u tamnici strašnije nego samo tako nestati', rekao je kapetan, kojeg je od pomisli na samoubojstvo odvratila ljubav prema najbližima.