MASOVNI UBOJICA

Lanza je bio inspiriran Breivikom, htio ga je nadmašiti

19.02.2013 u 13:01

Bionic
Reading

Adam Lanza, mladić koji je u prosincu prošle godine u američkom gradu Newtownu ubio 27 ljudi, bio je inspiriran Breivikom, prenosi Xinhua. Policijski izvori otkrili su medijima da je 20-godišnji Lanza bio opsjednut norveškim masovnim ubojicom koji je u srpnju 2011. godine ubio 77 ljudi.

Lanza je navodno htio nadmašiti Breivika u broju ubijenih osoba. Odabrao je osnovnu školu Sandy Hook jer je vjerovao da je to najlakša meta s velikom skupinom ljudi, otkrio je neimenovani policijski izvor. No, za razliku od svog norveškog uzora, Lanza je nakon ubijanja 27 ljudi, uključujući 20 djece i svoju majku Nancy, presudio i sebi. Za masakr je upotrijebio tri komada oružja – sva su bila registrirana na njegovu majku – a majku je u obiteljskoj kući ubio četvrtim.

Policijski dužnosnici nisu objasnili kako su otkrili što je bio Lanzin motiv, no izvori kazuju da je Lanza volio igrati nasilne videoigre kojima je izoštravao svoje pucačke sposobnosti. Policija je otkrila veliku kolekciju videoigara u podrumu Lanzine kuće u kojemu je proveo mnoge sate.