FALCON 9 S KAPSULOM DRAGON

Lansirana privatna raketa za opskrbu svemirske postaje

08.10.2012 u 15:07

Bionic
Reading

Raketa Falcon 9 s kapsulom Dragon bez posade, privatne tvrtke SpaceX, lansirana je u nedjelju iz svemirskog centra Cape Canaverala s teretom za Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) koja je ostala bez opskrbe iz SAD-a nakon umirovljenja svojih raketoplana.

Raketa duga 48 metara koju je izgradila kompanija Space Exploration Technologies (SpaceX) lansirana je iz Cape Canaverala u nedjelju navečer po mjesnom vremenu prema ISS-u koji kruži na oko 400 kilmetara iznad Zemlje. 'To je ključan događaj za NASA-u i ovu zemlju', rekao je ravnatelj NASA-e Charles Bolden. Prošlo je samo nešto više od godine dana od umirovljenja 'space shuttleova', a već smo se vratili lansiranjima s američkog teritorija, kazao je Bolden.

Unatoč problemima s jednim motorom tijekom 10-minutnog penjanja prema orbiti kapsula je isporučena točno tamo gdje je trebala, rekla je predsjednica SpaceX-a Gwynne Shotwell novinarima. 'Falcon 9 je napravljen tako da može izgubiti motore i još uvijek izvršiti misiju, tako da je učinio što je trebao', rekla je Shotwell. 'Učit ćemo iz naših letova i nastaviti poboljšavati letjelicu'. Kapsula bi do 100 milijardi dolara vrijednog ISS-a trebala doći u srijedu.

Privatna kompanija SpaceX je u svibnju izvela uspješne pokusne misije što joj je oslobodilo put za početak realizacije 1,6 milijardi dolara vrijednog ugovora za 12 opskrbnih letova za potrebe NASA-e.

Teretna kapsula Dragon nosi oko 400 killograma hrane, odjeće, materijala za znanstvene eksperimnete i ostale opskrbe za postaju. U teretu je i hladnjak za prijevoz medicinskih uzoraka i rijetka poslastica za posadu postaje, sladoled od vanilije i čokolade.

S umirovljenjem 'space shuttleova' prošle godine NASA se okrenula privatnom sektoru za razvoj i prijevoz tereta na ISS, a sada to isto namjerava učiniti i za prijevoz posade.

Za razliku od ruskih, japanskih i europskih teretnih letjelica koje opslužuju postaju, Dragon je napravljen kako bi se na Zemlju vratio netaknut, odnosno da ne izgori u atmosferi, tako da može vratiti znanstvene materijale i opremu s ISS-a.

Dragon bi s ISS-a trebao krenuti 28. listopada i pasti u Pacifik pred obalom Kalifornije. Space X ima i drugi ugovor s NASA-om za doradu Dragona kako bi mogao prevoziti i ljude. Boeing i privatna kompanija Sierra Nevada Corp također imaju potporu NASA-e za razvoj transporta ljudi do postaje. NASA je angažirala i kompaniju Orbital Sciences Corp za prijevoz tereta do postaje, a raketa Antares te kompanije trebala bi na svoj prvi let krenuti kasnije ove godine.