AMERIČKA VOJNA TEHNOLOGIJA

Lansirana letjelica koja juri 6 puta brže od zvuka

11.09.2010 u 08:28

Bionic
Reading

Američka eksperimentalna vojna letjelica X-51A Waverider postavila je rekord u hipersoničnom letu – više od 200 sekundi letjela je brzinom šest puta većom od brzine zvuka

'Za nas je ovaj uspjeh jednak prelasku s propelera na mlazne motore nakon Drugog svjetskog rata', rekao je Charlie Brink, voditelj projekta X-51A u laboratoriju američkih zračnih snaga u vojnoj bazi Wright-Patterson.

'Jahač valova' je na visinu od 15,24 kilometra prenesen pod lijevim krilom bombardera B-52 Stratofortressa. Četiri sekunde nakon lansiranja raketnim je pogonom ubrzan na oko 4,8 Macha (1 Mach je brzina zvuka), a potom je pokrenut supersonični nabojno-mlazni motor (scramjet) kojim je dostigao 6 Macha.

Najdulji let dosad na istoj brzini trajao je svega 12 sekundi.

Projektil X-51A dio je projekta kojim američka vojska nastoji razviti novu klasu krstarećih raketa koje mogu savladati hipersonične brzine.

Za potrebe američkog ratnog zrakoplovstva konstruirane su četiri letjelice X-51A, a preostale tri bit će testirane ove jeseni.

'Sada ćemo analizirati rezultate. Nijedan test nije savršen i siguran sam da ćemo naići na neke anomalije koje ćemo morati ukloniti prije sljedećeg leta', rekao je Brink i dodao da vjeruje da će projekt X-51A omogućiti razvoj tehnologija važnih za letove u svemir, ali i nova oružja.