KOSORIČINE ŽELJE I SNOVI U TLM-U

'Lani je zaposleno 147 tisuća ljudi, a ove ćemo 150 tisuća'

04.02.2011 u 18:02

Bionic
Reading

U sklopu posjeta Šibensko-kninskoj županiji premijerka Jadranka Kosor posjetila je danas i šibensku Tvornicu lakih metala, njezine pogone prešaonice i valjaonice, a nakon sastanka s radnicima, predstavnicima sindikata i vlasnika, zatvorenog za javnost izjavila je da joj je drago što je vlada TLM-u pomogla u važnom trenutku, kada je o niti visjela sudbina i budućnost 913 zaposlenih u tvornici te oko 2.000 njezinih kooperanata i njihovih obitelji

Predsjednica Vlade rekla je da je na sastanku bilo govora o velikom poslu koji je Vlada obavila zajedno s predstavnicima tvornice oko donošenja novog zakona o tržištu električne energije, koji je omogućio nastavak proizvodnje u TLM-u te, što je još važnije, ostvarenje planova uprave i radnika te tvornice.

'Mislim da se pokazalo da svi zajednički, i Vlada, i sindikati, i poslodavci, možemo uspjeti u misiji izvlačenja Hrvatske iz krize', istaknula je Kosor.

Dodala je da je na sastanku bilo riječi i o planovima o daljnjim ulaganjima u TLM-u. Čestitala je upravi i vlasnicima TLM-a na odličnom poslu koji je obavljen u toj tvornici, dodajući da planovi koji su pred nju izneseni daju nadu da će ta tvornica i ubuduće dobro poslovati.

Osvrnuvši se na jučerašnju najavu o radnom aktiviranju oko 150 tisuća ljudi u ovoj godini, rekla je da su nekoliko ministarstava te Hrvatski zavod za zapošljavanje preko određenih programa osigurali novac za njihovo zapošljavanje.

Podsjetila je da je lani zaposleno 147 tisuća ljudi, što je bilo 20 posto više nego 2009. godine, a onima koji su kritizirali njezinu jučerašnju najavu poručila je da je Hrvatska 2003. godinu završila s oko 330 tisuća nezaposlenih i s deficitom proračuna od 5,4 posto.

Čelnik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević sa zadovoljstvom je istaknuo da su u vrlo kratkom vremenu donesene iznimno hrabre odluke vezane uz TLM.

Dodao je da smatra da je današnjim posjetom 'u jakom sastavu Vlada RH odaslala jasnu poruku bankama i javnosti da vjeruje u TLM te da cijeni napredak koji je u toj tvornici postignut od njezine privatizacije'.

'Neka se o mogućim nezakonitim radnjama bave za to zadužene institucije', poručio je Matijašević i ocijenio da je privatizacija TLM-a provedena uspješno, kao i restrukturiranje te tvrtke. U ime radnika pozvao je Vladu da se i s ostalim tvrtkama u nevolji ponese kao i u slučaju TLM-a.