S O S

Lani 278 akcija traganja i spašavanja na moru

10.02.2009 u 15:44

Bionic
Reading

Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru sa sjedištem u Rijeci tijekom prošle godine koordinirala je 278 akcija traganja i spašavanja na moru, što je oko 21 posto manje nego 2007. godine, priopćeno je danas iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Najviše akcija poduzeto je zbog plutanja brodica i jahti bez pogona, a također velik broj njih odnosio se na medicinsku pomoć bilo davanja savjeta ili medicinskog prijevoza bolesnika.

Tijekom prošle godine pomoć Nacionalne središnjice najčešće su tražile jedrilice, a najmanje zrakoplovi i putnički brodovi.

Na moru je lani spašeno ukupno 585 osoba, ozlijeđeno ih je 38, a kao nestala vodi se jedna osoba, dok je poginulo ukupno 25 osoba (isto kao i godinu ranije). U prošloj je godini spašeno 137 plovila, a izgubljeno ih je 15.

Lani je bilo poduzeto pet akcija u kojima su spašavani kupači, šest puta daskaši, te 13 akcija spašavanja ronilaca. Spašeno je šest ronilaca, dok ih je devet stradalo, što je manje nego 2007. godine.

Najveći broj nezgoda na moru događa se zbog nedovoljnog nautičkog iskustva, slabe opremljenosti brodica i ponašanja posade koje nije u skladu s pomorskim propisima i pravilima.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture savjetuje svima koji izlaze na more da redovito slušaju vremensku prognozu i prate promjene vremena te usklade plovidbu sa svojim nautičkim sposobnostima i znanjima.

Također se preporuča da svi voditelji brodica i jahti povremeno obnove svoja stečena znanja te da se kupači na jadranskim plažama pridržavaju pravila i ako nemaju dovoljno plivačkog iskustva, ostanu u granicama obilježenih i sigurnih kupališta.