VEDRIŠ NA SVEČANOSTI U VLADI

Lakše bismo se otrijeznili da smo manje dužni

08.10.2011 u 15:31

Bionic
Reading

Član ratne vlade Mladen Vedriš je komentirajući na prigodnoj svečanosti u Banskim dvorima kazao kako je savladavanje krize koje je nastupilo u svijetu, nastupilo na spoju ekspertize i izvršne vlasti. 'Hrvatsku takvo otrežnjenje od ideologije i rakursa razmatranja da li smo 'lijevo' ili 'desno' na cesti tek očekuje, a to bi očekivanje bilo puno jeftinije da smo dužni 10 ili 15 milijardi eura, a ne 50 milijardi koliko smo danas dužni', smatra Vedriš

Premijerka Jadranka Kosor otkrila je danas na zgradi hrvatske Vlade spomen-ploču u povodu obilježavanja 20. obljetnice raketiranja Banskih dvora poručivši kako su pred Hrvatskom još brojni ciljevi koje mora ostvariti, a jedan od najvažnijih je gospodarsko jačanje Hrvatske, za što je potrebno puno 'zajedništva, snage, odlučnosti i rada'.

Na prigodnoj svečanosti u Banskim dvorima okupili su se članovi aktualne Vlade i Vlade demokratskog jedinstva na čijem je čelu 1991. godine bio Franjo Gregurić te su se svi zajedno prisjetili ratnih događaja iz 1991. godine te nastajanja hrvatske države.

Prije 20 godina Hrvatska se odrekla legaliteta i legitimiteta SFRJ te bilo kakve jurisdikcije te države nad teritorijem Republike Hrvatske, podsjetila je premijerka Kosor dodajući kako je danas Hrvatska ostvarila gotovo sve ciljeve koje si je tada zadala - 'zemlja je obranjena, postali smo članica svih relevantnih međunarodnih institucija, a uskoro ćemo postati i članica EU'.

U godini u kojoj obilježavamo 20. obljetnicu slobodne, nezavisne i demokratske Hrvatske, u godini u kojoj smo završili pregovore oko ulaska Hrvatske u EU ispunjeni smo ljubavlju i ponosom prema svojoj domovini, rekla je premijerka Kosor, naglasivši zasluge prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u nastajanju hrvatske države.

Premijerka je vidjela i, kako je rekla, puno simbolike u današnjem činu, naglasivši kako ih je i danas okupila težnja da Hrvatska sjedne za stol europskih naroda kao ravnopravna članica EU.

Dvije slike iz sjećanja na prvog hrvatskog predsjednika, kako je kazala, posebno su je se dojmile - prva je kada je nakon raketiranja Banskih dvora predsjednik Tuđman obišao porušeno i poručio: 'Sagradit ćemo Hrvatsku!', a druga je podizanje hrvatskog barjaka na kninsku tvrđavu. 'Ta dva sjećanja nas moraju snažiti i hrabriti jer podsjećaju na sve ono što smo prošli', poručila je premijerka Kosor.

Predsjednik Vlade demokratskog jedinstva Franjo Gregurić prisjetio se 7. listopada kada su raketirani Banski dvori rekavši kako je cilj bio uništiti hrvatsko vodstvo i predsjednika Tuđmana.

Zahvalio se onima koji su tada, ne bojeći se za vlastiti život, odgovorno radili svoj posao, a hrvatskoj Vladi je poručio: 'Radite težak i odgovoran posao i mi vas podržavamo.'

Predsjednik Udruge pravnika Vukovar 1991. i bivši logoraš Zoran Šangut, na čiju je inicijativu i postavljena spomen-ploča na Banske dvore, rekao je da njegova udruga njeguje istinu o Domovinskom ratu, kako se ne bi zaboravila.

'Svi mi, hrvatski branitelji, imali smo veliku vjeru u prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana i članove tadašnje vlade, a ona nas nije napustila ni u logorima Srbije kada su nam govorili da nas hoće razmijeniti, ali nas Hrvatska ne želi', rekao je Šangut.

Upitan o tome kako vidi Hrvatsku danas, Dražen Budiša, jedan od članova Vlade demokratskog jedinstva, rekao je kako se Hrvatska čuva razvojem, a tu smo zastali. Kritičke primjedbe nije želio davati, a kampanju će, kako je rekao, nastaviti sutra jer je danas dan kada slavimo neovisnost. Izrazio je i ponos što je sudjelovao u vladi za vrijeme koje je i proglašena neovisnost, što je, kako je kazao, bio jedan od najznačajnijih datuma u hrvatskoj povijesti.

Član ratne vlade Mladen Vedriš novinarima je kazao kako danas treba vratiti vjerodostojnost politike i vratiti ljudima uvjerenje da su rješenja moguća. 'Savladavanje krize koje je nastupilo u svijetu, nastupilo je na spoju ekspertize i izvršne vlasti. Hrvatsku takvo otrežnjenje od ideologije i rakursa razmatranja da li smo 'lijevo' ili 'desno' na cesti tek očekuje, a to bi očekivanje bilo puno jeftinije da smo dužni 10 ili 15 milijardi eura, a ne 50 milijardi koliko smo danas dužni', zaključio je Vedriš.