IGROKAZ ZA NOVINARE

Lakrdija na suđenju aktivistima iz Varšavske

26.11.2010 u 11:49

Bionic
Reading

Na Prekršajnom sudu u Zagrebu danas je trebala započeti rasprava protiv predsjednika Zelene akcije Tomislava Tomaševića i koordinatora inicijative Pravo na grad Teodora Celakoskog zbog kršenja Zakona o javnom okupljanju tijekom prosvjeda za Varšavsku u srpnju. Rasprava nije ni počela jer su njihove odvjetnice, nakon podulje prepirke sa sutkinjom, zatražile njezino izuzeće

Teodor Celakoski i Tomislav Tomašević jutros su se odazvali na Prekršajni sud zbog optužbe da su prekršili Zakon o javnom okupljanju 19. srpnja, kada su, usprkos zabrani, prosvjedovali pred Skupštinom Grada Zagreba na Markovom trgu.

U malom kabinetu prekršajne sutkinje Vlatkice Jurić, postupak jezapočeo upozorenjem odvjetnica optuženih Line Budak i Radmile Bonifačić da će njihovi klijenti diktafonom i mobitelom snimati raspravu. Na to je sutkinja rekla da im to neće dozvoliti, kao što nije dozvoljeno ni prisutnim novinarima. Na to je odvjetnica Lina Budak rekla da ona ne traži dozvolu, nego da samo 'iz pristojnosti' obavještava sud o snimanju jer njoj, tvrdila je, dozvola nije potrebna.

Usprkos rješenju koje je sutkinja donijela - da se snimanje zabranjuje - odvjetnice su nastavile inzistirati i pozivati se na članak Prekršajnog zakona prema kojem je to dozvoljeno. Sutkinja je na kraju inzistirala da ugase diktafon i mobitel te stave na stol do kraja rasprave, s obrazloženjem da snimanje ometa tijek postupka, što odvjetnicama nije bilo logično.

'I dalje ćemo prosvjedovati'

Tomislav Tomašević je na izlasku iz zgrade Prekršajnog suda rekao da se tim postupkom nastavlja politički pritisak na njih kao organizatore, ali i druge sudionike prosvjeda protiv gradnje na Cvjetnom trgu: 'Ovo je samo jedan od oko 200 postupaka koji se vode na raznim sudovima protiv svih prosvjednika iz Varšavske, i ovo je čak peti postupak protiv mene ove godine, koji još uvijek traje.'

'Potpuno je nevjerojatno da nas optužuju za kršenje Zakona o javnom okupljanju, i to upravo zato što smo imali prosvjed ispred Skupštine, koja se navodno nalazi u zabranjenoj zoni javnog okupljanja, tj. u blizini Markovog trga, osobito jer smo na istom mjestu nekoliko puta već organizirali potpuno slične prosvjede i nikada nismo dobili optužni prijedlog niti se pokretao prekršajni postupak', rekao je Tomašević, uvjeren da se  nastavlja politički pritisak s najviše razine protiv njih, a na pitanje hoće li ponovno prosvjedovati, odgovorio je:

'Sigurno hoćemo, a i bavit ćemo se ovim apsurdnim Zakonom o javnom okupljanju koji se selektivno primjenjuje.'

Dok je sutkinja diktirala zapisnik, odvjetnice su je nekoliko puta prekinule bez prethodnog traženja dopuštenja da se obrate sudu, kako je uobičajeno u svim sudskim postupcima. Inače, suprotno ponašanje smatra se nepoštovanjem suda.

Odvjetnice su inzistirale da se u zapisnik, vezano uz njihovo inzistiranje da snimaju raspravu, unese i pozivanje na odredbu Prekršajnog zakona te na Europsku konvenciju o ljudskim pravima.

Naime, u Prekršajnom zakonu piše da stranke smiju tonski snimati tijek glavne rasprave, osim u slučajevima kada je isključena javnost ili ako to ometa tijek rasprave.

Kada je sutkinja Jurić bila nekoliko puta prekinuta - kako je rekla - 'zbornim pjevanjem' odvjetnica, pokušala ih je ušutkati te je nekoliko puta rekla: 'Šutite!'

Na to su odvjetnice postale još glasnije te su se uvrijedile i na osobnoj razini. Lina Budak je zatražila izuzeće sutkinje, nakon čega joj se u tome pridružila odvjetnica Bonifačić uz tvrdnje da sumnjaju u nepristranost i objektivnost sutkinje. Budak je rekla da je nitko neće ušutkavati i tražiti od nje da bude fikus na sudu, a Bonifačić je nastavila: 'Meni se nitko nikada u mojoj dugoj odvjetničkoj karijeri nije tako obraćao. Meni nitko neće govoriti da šutim, to se djeci govori doma.'

'Molim vas da to ušutkavanje unesete u zapisnik. Glagol šutjeti ugrožava moje dostojanstvo kao odvjetnice i dostojanstvo kolegice Budak. To me vrijeđa i kao čovjeka', rekla je Bonifačić.

U raspravi, u kojoj su odvjetnice uzimale riječ kako ih je bila volja, sudjelovao je i Teodor Celakoski, rekavši da ne dozvoljavaju da se njihove branitelje tako ušutkava. Sutkinja ih je sve upozorila da nikome nije dala riječ i da je nastojala održati red i mir te da su svi zborno pjevali. Na to su se odvjetnice ponovno požalile i rekle da neće 'kao u osnovnoj školi dizati dva prsta da bi dobile riječ'.

Kako je sutkinji zazvonio fiksni telefon u njezinom kabinetu, odvjetnica Bonifačić tražila je i da se to unese u zapisnik kao ometanje postupka. Inače, na svim je sudovima uobičajeno da suci imaju mogućnost telefonske veze, između ostalog i iz sigurnosnih razloga, dok je to ostalim sudionicima rasprave zabranjeno zbog mogućih zloupotreba ili utjecaja na svjedoke i slično.

Također, odvjetnice se žalile zato što sutkinja nije dozvolila da se Celakoski i Tomašević obrate sudu s obrazloženjem da glavna rasprava nije ni počela i da to nije u skladu s pravilima.

Sutkinja Jurić prekinula je prepirku koja je i prije službenog početka glavne rasprave trajala gotovo dva sata. Rekla je da je ponašanje odvjetnica znak nepoštovanja te da je usmjereno na zbunjivanje suda: 'Vi ste jako dobro potkovane i sada me učite Kazneni zakon. Htjeli ste spektakl za novinare, sad ga i imate.'

S obzirom na zahtjev da se sutkinja izuzme iz predmeta, do odluke predsjednika Prekršajnog suda sve se pravne radnje odgađaju.