DINASTIJA PENAVA

Lako je Bandiću biti Djed Mraz dok kumče drži Crveni križ

18.12.2014 u 13:52

  • +10

Milan Bandić utovaruje kombi s darovima Crvenog križa za djecu u Gunji

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Ferbezar

Bionic
Reading

Iako ne smije obavljati dužnost, zagrebački gradonačelnik našao je način da se opet pojavljuje u javnosti. Nakon što je protutnjao Kaptolom pojavivši se na susretu kardinala Josipa Bozanića i ravnatelja vrtića i škola, jučer je zaradio svoje medijske minute volontiranjem za Crveni križ. To mu je omogućio Petar Penava, šef zagrebačkog ogranka ove humanitarne organizacije, ujedno sin Milana Penave kojeg s Bandićem veže višestruko kumstvo materijalizirano unosnim poslovima koje je tvrtka Milana Penave radila za Grad Zagreb

Dirljivi prizori Milana Bandića, osumnjičenog za 20-milijunsku štetu i malverzacije prilikom upravljanja gradom, s djecom u Gunji prenosio se medijskim prostorom. Gradonačelnik se imao priliku požaliti da nešto mora raditi te da nikada nije primao plaću a da ne radi. Kaže da mu je preostalo jedino da volontira u karitativnim ustanovama. Stoga je zasukao rukave te u ranim jutarnjim satima pakirao pakete Crvenog križa, tovario u kombi i dijelio djeci. A zašto je imao glavnu ulogu u Gunji ako je ondje bio samo kako fizička osoba u ulozi volontera, kako je jučer Bandićevu ulogu opisao Petar Penava, šef zagrebačkog Crvenog križa.


Kako je došlo do Bandićevog angažmana, tj. na čiju inicijativu, nije poznato jer nam Penava na pitanja do zaključenja ovog teksta nije odgovorio. No njegova uloga u Bandićevom humanitarnom PR-u jasnija je kada se prisjetimo kako je riječ o sinu Milana Penave, kumu Milana Bandića. Njegov tvrtka Tigra od Grada je godinama dobivala vrijedne poslove poput gradnje 'zlatnog WC-a', kućice za ZET na okretištu Črnomerec ili pak ljetne izgradnje pozornice na Tuškancu.

Upravo su javni zahodi koje je ova tvrtka radila u Dubravi i Dupcu predmet USKOK-ove istrage protiv tadašnjeg gradskog pročelnika za izgradnju Davora Jelavića, njegove pomoćnice Vesne Lubin te Milana Penave. Za metar kvadratni zahoda Grad je platio 11 tisuća eura dok je kućice na Črnomercu u kojima ZET prodaje karte plaćeno 'skromnih' pet tisuća eura po kvadratu.

No tatu i sina Penavu i zagrebačkog gradonačelnika povezuje još jedan zanimljiv slučaj. Naime, kada je Bandić uhićen, pretražena je i vila u Novom Vinodolskom sa šest apartmana. Prema papirima ona pripada kumu Milanu Penavi, tj. tvrtki Tigra. A Penava je navodno postao vlasnik te nekretnine na ime starog duga koji je nastao kada je tvrtka Tigra uređivala vilu Rusticu, također u Novom Vinodolskom, a koja je u vlasništvu zagrebačkog Crvenog križa.

Penavu mlađeg te mogući povlašteni položaj kod Bandića spominjalo se i kada je, prije karijere u Crvenom križu, bio organizator porno sajma na Zagrebačkom velesajmu.