srbija i kosovo

Lajčak: Sastanak Vučić-Kurti bio je težak

19.07.2021 u 21:17

Bionic
Reading

Posebni predstavnik Europske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ocijenio je današnji sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija u Bruxellesu kao "težak" jer je predstavio "vrlo različite pristupe" normalizaciji odnosa.

Ostvarili smo vrlo mali napredak", rekao je Lajčak poslije sastanka o kojem su i srpska i albanska strana, uz uzajamne optužbe, imale oprečne ocijene.

Lajčak je rekao da se razgovaralo o nekoliko konkretnih prijedloga, ali je "jedini rezultat sastanka da će dijalog biti nastavljen“.

Slovački diplomat istaknuo je da su se i srbijanski predsjednik Vučić i kosovski premijer Kurti suglasili da glavni pregovarači, uz posredovanje EU-a, svakog mjeseca održavaju sastanke posvećene aktualnoj situaciji i pripremi sastanaka na visokoj razini.

Lajčak je potvrdio suglasnost dvojice čelnika da se ponovno sastanu u rujnu.

Za EU je važno naglasiti da europska budućnost Srbije i Kosova ovisi o normalizaciji njihovih odnosa, rekao je Lajčak i dodao kako Bruxelles očekuje da obje strane surađuju kako bi "prevladale nasljeđe prošlosti i riješile sve međusobne probleme".

Vučić i Kurti prokomentirali su današnji sastanak oprečnim izjavama i uzajamnim optužbama.

Izaslanstva Beograda i Prištine na visokoj razini održala su danas pod pokroviteljstvom EU-a trilateralni sastanak u sklopu dijaloga nastavljenog 15. lipnja poslije duge stanke.