MMF ILI VREĆA NOVCA

Lagarde u Aziji opalila po Europi!

10.07.2012 u 13:42

Bionic
Reading

Glavna direktorica Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde ponovila je u utorak da sredstva, nedavno povećana, koja zemlje uplaćuju u fond nisu 'vreća novca namijenjena (isključivo) Europi', nego da moraju koristiti svim njegovim članovima.

'Ta sredstva koja su izdvojile mnoge, mnoge zemlje u svijetu, nisu dar i subvencija. Ona su i dalje dio pričuva zemalja članica', podsjetila je Lagarde u prigodi posjeta Indoneziji, drugoj postaji njezine azijske turneje.

'Ona se mogu koristiti samo kao pomoć u nuždi i ne dodjeljuju se nekom određenom dijelu svijeta. To nije velika vreća namijenjena samo Europi', dodala je na tiskovnoj konferenciji u Džakarti.

'MMF ima 188 članica i nitko nije imun na tešku gospodarsku krizu. Moja je dužnost stvoriti uvjete da možemo zadovoljiti potrebe zemalja s niskim i s prosječnim dohotkom, zemalja s gospodarstvom u naglom usponu kao i razvijenih zemalja. MMF je tu za sve'.

Lagarde je usto upozorila na jačanje protekcionizma.

'Zadnje izvješće WTO-a (Svjetske trgovačke organizacije) doista zabrinjava jer pokazuje rast protekcionističkih mjera koje se tu i tamo potiho donose', rekla je Francuskinja u govoru na Asean-Latin Business Forumu, konferenciji zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) i Latinske Amerike.

'To se ne čini otvoreno kroz carinu jer bi to u većini slučajeva bilo preočito, nego kroz neizravni protekcionizam', dodala je, spomenuvši 'sanitarne' barijere i mjere koje propisuju 'posebne tehničke norme'.

Indonezija je četvrta zemlja svijeta po broju stanovnika, najveće gospodarstvo jugoistočne Azije i jedno od najdinamičnijih na kontinentu, s prosječnim godišnjim rastom većim od 6 posto.

Lagarde ostaje u Indoneziji do srijede, nakon čega putuje u Japan i u Tajland.