IDS-OVCI NISU BILI PROTIV ZAKONA O ENERGIJI

Ladonja optužuje IDS za igrokaz oko Plomina

23.10.2012 u 21:45

Bionic
Reading

Na današnjoj Ladonjinoj konferenciji za novinare Mauricio Licul optužio je IDS da zajedno s HNS-om i SDP-om namjerno odugovlači s održavanjem tematske sjednice Županijske skupštine o Plominu 3 te da će njeno održavanje biti 'igrokaz u režiji IDS-a' s već unaprijed poznatim ishodom

Kako veli, u subotu, 20. listopada je u Saboru izglasan Zakon o energiji, na kojem su IDS-ovi saborski zastupnici Giovanni Sponza i Valter Boljunčić glasali za taj zakon, a jedan od predstavnika predlagača tog zakona, koji ga je trebao i obrazlagati, jest Darko Lorencin, koji je također iz IDS-a. 'Vrlo bitno je spomenuti da IDS-ovi saborski zastupnici nisu se ni na koji način u Saboru bunili niti uložili ikakve amandmane ili primjedbe na spomenuti zakon', ističe Licul.

Kako smatra, još važnije je za što je IDS u Saboru glasao. Naime, kako pojašnjava Licul, u izglasanom Zakonu o energiji, člankom 4, stavkom 6, jasno se da iščitati da je tim zakonom omogućeno Vladi, dakle Zagrebu, da na postojećim lokacijama u Istri može mijenjati plan. 'Drugim riječima, to znači da je IDS glasao u Saboru da Istarska županija više nema nikakvu moć da svojim prostornim planom onemogući izgradnju Plomina na ugljen. Dakle, IDS je izbacio plin iz igre bez ijedne primjedbe u Saboru i omogućio Vladi da zaobiđe prostorni prostorni plan IŽ koji je izglasan od Istrijana, a koji je predviđao plin', ističe Licul.

Poznata je i činjenica da referendum po tom pitanju ne može biti u nadležnosti IŽ, podsjetio je još jednom Licul, te pripomenuo kako SDP još uvijek nije odgovorio IDS-u na njegov upit, odnosno poziv na koaliranje na budućim lokalnim izborima. 'Možda si je ovim očajničkim potezom to IDS ponovo osigurao sebi, ali po kojoj cijeni za građane Istre', zapitao se Licul.

'Ako se bude i održala tematska sjednica Županijske skupštine po pitanju Plomina, bit će to igrokaz, u režiji IDS-a, gdje će IDS predložiti referendum, a voditelj državne uprave će taj referendum glatko odbiti, što IDS već sada zna. I tu će se IDS ponovo pokušati prikazati kako je pokušao to zaustaviti, ali zbog više sile, naravno, to nije bilo moguće.

Istra će opet ostati na cjedilu zahvaljujući upravo njima i opet će biti kriv 'vanjski neprijatelj', bez obzira što je upravo IDS po pitanju Plomina predao Istru na pladnju', zaključuje Licul.

Ukoliko se činjenice vjerodostojno prenesu narodu Istre, ali i šire u javnost, Ladonja će prepustiti svim Istrijankama i Istrijanima neka sami procijene ishod svega ovoga, a to je, kaže Licul, drži li IDS Istrijane za 'blago' ili ne?