'TO JE I NOVAC GRAĐANA'

Laburisti traže objavu oproštenih dugovanja u predstečajnim nagodbama

28.02.2014 u 19:22

Bionic
Reading

Hrvatski laburisti jučer su u saborsku proceduru poslali prijedlog izmjena Općeg poreznog zakona, kojima bi se omogućila objava podataka o otpisu dugovanja prema državi u postupcima predstečajne nagodbe

Naime, kako pojašnjavaju u obrazloženju svog prijedloga, porezni dužnici u predstečajnim nagodbama još uvijek su zaštićeni kroz institut porezne tajne. Zbog toga Laburisti traže da se u slučaju predstečajnih nagodbi poreznike oslobodi obveze čuvanja porezne tajne, po uzoru na zakonske izmjene iz srpnja 2012, kada je omogućena objava popisa poreznih dužnika.

U obrazloženju Laburisti podsjećaju i da je u predstečajnim nagodbama prijavljeno više od 54 milijarde kuna obveza, od čega se više od 90 posto obveza odnosi na one veće od 10 milijuna kuna. Do sada je, kažu Laburisti, sklopljeno 745 predstečajnih nagodbi, na koje otpada gotovo 29 posto ukupno prijavljenih obveza, odnosno više od 15 milijardi kuna.

'Hrvatska javnost u posljednjih je nekoliko mjeseci uznemirena podacima o iznosu i uvjetima otpisa poreznog duga pojedinim dužnicima te sve glasnijim upozorenjima malih i srednjih poduzetnika o nejednakom postupanju prema njihovim zahtjevima za otvaranje predstečajne nagodbe u odnosu na 'velike igrače'. Upravo zbog interesa javnosti i činjenice da država u predstečajnim nagodbama otpisuje naš zajednički novac, smatramo da građani imaju pravo znati kojem dužniku je otpisan dug i u kojem iznosu, što će, pored zahtjeva za transparentnošću, rezultirati i većom odgovornošću nadležnih tijela pri vođenju predstečajnih nagodbi', kažu Laburisti u obrazloženju prijedloga izmjena zakona.

Smatraju da bi skidanje obveze čuvanja porezne tajne za predstečajne nagodbe vratilo povjerenje građana u taj institut, a predvidjeli su i povratno djelovanje zakonskih izmjena, što bi značilo da bi se nove odredbe primjenjivale i na već provedene nagodbe.