POSLJEDICE RATA

Laboratorij ICMP-a identificirao 15 tisuća nestalih

14.09.2009 u 12:52

Bionic
Reading

Sustav laboratorija Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP), sa sjedištem u Sarajevu, do sada je analizom uzoraka DNA identificirao posmrtne ostatke i utvrdio identitet 16.400 osoba koje su smatrane nestalima diljem svijeta

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz sjedišta ICMP-a, najveći broj identificiranih tijela odnosi se na žrtve ratova na području zapadnog Balkana, a ostatak na stradale u drugim dijelovima svijeta.

Nešto više od 15 tisuća identificiranih tijela žrtve su ratova na području bivše Jugoslavije, pri čemu ih je 12.600 život izgubilo u Bosni i Hercegovini.

Metoda usporedne analize uzoraka DNA iz pronađenih ostataka kostiju te iz krvi živih srodnika primjenjuje se od 2001. kako bi se identificirala tijela ratnih žrtava pronađena na području bivše Jugoslavije.

Ta metoda, koju su razvili stručnjaci ICMP-a, pokazala se toliko uspješnom i pouzdanom da je poslužila i pri utvrđivanju identiteta stradalih u velikim prirodnim katastrofama kakav je bio azijski tsunami ili tajfun 'Frank' koji je opustošio Filipine 2008.

Tom metodom ICMP je pomogao i pri identificiranju 250 žrtava uragana koji je poharao New Orleans, a njegovi stručnjaci pomažu i iračkim i kolumbijskim vlastima.

Ravnateljica ICMP-a Kathryune Bomberger ocijenila je kako je identificiranje žrtava vrlo bitnno za utvrđivanje istine i pomirenje u područjima zahvaćenim ratnim sukobima, ali i za sudski progon svih počinitelja zločina protiv čovječnosti.