NAKON SUŠE, PREVIŠE KIŠE

Labinjanima iz slavina teče zamućena voda

06.11.2012 u 17:00

Bionic
Reading

U proteklih pet dana na području Labinštine palo je čak 193 litre kiše po četvornom metru, što je izazvalo zamućenje pitke vode u vodovodnoj mreži na cijelom području grada Labina, ali i dijelovima Općina Raša i Sveta Nedjelja

Budući da je zbog tako obilnih padalina došlo do zamućenja glavnih izvorišta Fonte Gaja-Kokoti i Mutvica, voda iz slavina nije pogodna za piće, pa se mještanima do daljnjega preporučuje obavezno prokuhavanje vode prije korištenja.

Naime, kako su izvijestili iz labinskog Vodovoda, izmjerena mutnoća iznosi 4,4 do 7,1 NTU, dok je prema Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće maksimalna dozvoljena vrijednost 4 NTU.

U Vodovodu Labin d.o.o. se nadaju da bi se situacija s vodoopskrbom mogla normalizirati već krajem tjedna, ukoliko ne bude novih znatnijih padalina, a do normalizacije stanja građanima ugroženih područja je na više lokacija ponuđena alternativna opskrba vodom iz spremnika.


Spremnici s vodom nalaze se na slijedećim lokacijama: za naselje donji Labin - Trg labinskih rudara, naselje Kature I- na poligonu, naselje Kature II i Marcilnica- preko puta OŠ Kature, naselje Nove zgrade - kod kafića Formula 1, naselje Vinež- kod doma Riko Milevoj, naselje Kapelica – parkiralište Morčaki te od jučer popodne i na lokacijama Donja Raša – Campeto, Gornja Raša - Trg kod Općine, Martinski - kod doma, Šumber- kod doma, Gornji Labin - Presika - ul. Sv. Katarina, Rabac - ispred restorana Zelendraga, Presika - kod restorana Tina.

'Krizni stožer Vodovoda Labin d.o.o. kontinuirano prati stanje vodoopskrbe i poduzima potrebne i propisane mjere, a o svim promjenama stanja javnost i nadležne institucije biti će pravovremeno obaviještene', priopćeno je.

Slična situacija dogodila se na Labinštini u veljači 2009. te je potrajala oko petnaestak dana, no, s obzirom na sve očitije klimatske promjene, možda će se morati razmišljati i o kakvom trajnijem rješenju.