SUDSKA OFENZIVA

La Paz želi suditi oporbenim čelnicima za političko nasilje u 2019.

06.12.2020 u 08:32

Bionic
Reading

Bolivijska vlada je povela sudsku ofenzivu protiv bivše privremene predsjednice Jeanine Anez, bivšeg kandidata na predsjedničkim izborima Luisa Fernanda Camacha i drugih čelnika oporbene desnice za političko nasilje koje je izbilo nakon poništenja lanjskih parlamentarnih izbora, piše u subotu mjesni tisak.

Ministarstvo pravosuđa podnijelo je u bolivijskom Kongresu zahtjev za sudski progon Anez. Lidia Patty, bivša zastupnica Pokreta za socijalizam (MAS, na vlasti) podnijela je pak tužbu na kaznenom sudu protiv Camacha i drugih čelnika desnice koje optužuje za "državni udar" protiv bivšeg predsjednika Eva Moralesa koji je 2019. bio prisiljen na ostavku.

Predsjednik Zastupničkog doma Freddy Mamani rekao je da je zahtjev ministarstva uputio odboru za ustav koji će ga proučiti.

Kongres u kojemu većinu ima MAS, stranka bivšeg predsjednika Eva Moralesa, u listopadu je izrazio želju da se Anez izvede pred sud.

Camacho se u subotu branio rekavši da "nije bilo državnog udara, nego je to bio građanski pokret koji je izašao na ulicu kako bi prosvjedovao".

Izbore u listopadu 2019. desna oporba je ocijenila namještenima u korist Eva Moralesa koji se kandidirao za četvrti mandat, do 2025. Izbore je pratila eksplozija nasilja diljem zemlje i oni su najposlije poništeni.

Tijekom prosvjeda policija je odbila poslušnost a vojska je povukla potporu Moralesu. Potonji je na kraju dao ostavku u studenom 2019., nakon čega je pobjegao u Meksiko pa u Argentinu.

Poslije se vratio u zemlju pošto je ove godine na izborima pobijedila njegova politička opcija.

U lanjskom nasilju poginulo je 35 ljudi.