TRGOVCI: NEĆE BITI PROBLEMA

Kvasac rasprodan, mahnito se kupuje i ulje, šećer, tjestenina

10.02.2012 u 12:42

Bionic
Reading

Nakon prošlotjednog gorkog iskustva sa snježnim padalinama stanovnici južnih županija poslušali su preporuku Državne uprave za zaštitu i spašavanje te su tijekom prethodna dva dana obnavljali zalihu osnovnih prehrambenih namirnica. Snijeg je noćas ponovno počeo padati, stoga se nameće pitanje hoćemo li i ovog vikenda gledati prazne police s kruhom i ostalim potrepštinama u pojedinim gradovima?

Dok Vrgorac obnavlja zalihe kondoma u trgovinama, Splićani su jučer pohrlili u trgovine da bi spremno dočekali novi snijeg. Najveća potražnja je za osnovnim prehrambenim namirnicama poput brašna, mlijeka, ulja, tjestenine. Građani su se očito pripremili i za nestašicu kruha jer je u Splitsko-dalmatinskoj županiji do kvasca gotovo pa nemoguće doći.

'Nema potrebe za panikom'

Od dva trgovačka lanca doznajemo da do problema s dostavom, a kamoli nestašice hrane neće doći. Dario Mamić, član uprave Tommy d.o.o., kaže da ljudi mahnito kupuju pa svega brzo nestane. 'Iako je potražnja pojačana, nema potrebe za panikom', kaže Mamić i dodaje da treba razlikovati ruralna od urbanih područja.

'Problemi u dostavi zabilježeni su na nekoliko punktova u Dalmatinskoj zagori, prije svega zbog neprohodnosti cesta, ali se i to stabiliziralo. Prodaja pojedinih artikala bila je pojačana i trenutačno je također veća od uobičajene, ali smo se dobro pripremili i osigurali zalihe za koje smatramo da će biti dovoljne', kaže nam.

Kaže ipak da opskrba južnih krajeva ovisi o dostavi s kontinenta pa do problema može doći u slučaju zatvaranja glavnih državnih cesta i autocesta. A upravo je takav slučaj bio jutros, kada su zbog orkanskog vjetra zatvorene za sav promet autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica te autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica.

Konzum: Pojačana prodaja namirnica

U Konzumu nas pak uvjeravaju da će svim kupcima osigurati dovoljne zalihe bez obzira na daljnji razvoj vremenskih prilika, s obzirom na to da raspolažu znatnom logističkom infrastrukturom - imaju velika regionalna i manja skladišta te snažnu transportnu flotu.

Poseban je naglasak tijekom vremenskih neprilika na malim, lokalnim trgovinama jer su dostupne kupcima. I u našem najvećem maloprodajnom trgovačkom lancu kažu da su zabilježili veći broj kupaca i povećanu prodaju osnovnih namirnica.

'Konzumova prodajna mjesta kvalitetno su opremljena i pripremljena čak i u najteže dostupnim područjima Dalmacije, Primorja, Like i Gorskog kotara. Imamo dovoljne zalihe robe i spremno očekujemo sve naše kupce', poručuju.

Više online kupaca

U Konzumu kažu da je zabilježen veći broj korisnika internetske kupnje koja je dostupna u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. ‘U sklopu usluge internetske prodaje bilježimo značajan porast broja korisnika koji su prepoznali prednosti takve vrste kupnje iz sigurnosti svog doma, bez nepotrebnih izlazaka na hladnoću', zaključuju u Konzumu.