ŽIVOT I SMRT U KAŠTELIMA

Kvadrat grobnice skuplji od kvadrata stana

07.04.2009 u 11:29

Bionic
Reading

Ukoliko Grad ne preispita svoju odluku i ne smanji cijenu grobnica u Kaštel Starom biti ćemo prisiljeni provesti peticiju, a potpise građana uručiti gradonačelniku Ivanu Udovičiću, stav je to udruženih građana koji su se žestoko usprotivili cijenama grobnica od 60.000 kuna sa šest i 45.000 kuna sa tri ležaja

Župljani župe Kraljice mučenika i župe Ivana Krstitelja iz Kaštel Starog kojima je u nedjelju podijeljeno više od tisuću letaka smatraju nedopustivi da cijena kvadrata betonske grobnice košta više od kvadrata uređenog stana u Kaštelima, piše Slobodna Dalmacija 

Isto tako građani drže da bi u ovim teškim vremenima trebalo pričekati sa uređenjem okoliša na groblju koje bi se trebalo financirati iz sredstava od godišnje grobarine, a ne da im se ti troškovi naplaćuju u ukupnoj cijeni kupnje grobnice.

Željko Strize se pita u ime građana zbog čega je Grad točno prije godine dana odredio cijenu grobnice bez da je bio raspisan javni natječaj. Najpovoljniji izvođač radova i cijena zemljišta određuju konačnu cijenu grobnice, a ne Grad, smatra Strize. U gradu u cijelom slučaju pa i samoj cijeni grobnice ne vide ništa sporno.

- Od šest izvođača koliko ih je bilo na javno raspisanom natječaju odabran je Konstruktor kao najpovoljniji, a izgradnja svih grobnica sa svim drugim radovima (izgradnja potpornih zidova, iskopi, te hortikulturno uređenje) prema troškovniku koštat će nas 7.309.000 kuna. Za kupnju zemljišta izdvojili smo 3.100.000 kuna, projektu dokumentaciju 200.000 kuna, te nadzor oko 150.000 kuna – kazao nam je pročelnik za komunalni sustav Anton Žanić.

- Mi smo u cijeloj ovoj priči građanima još izašli u susret jer smo kupili zemlju, platit ćemo radove, a građanima smo plaćanje omogućili na tri rate. Do sada je prodano oko sto grobnica, a što se tiče određivanja cijene prije raspisivanja javnog natječaja Žanić je kazao – u određivanju cijene ravnali smo se po onima koje su bile prilikom izgradnje groblja u Kaštel Gomilici i Kaštel Novom.

Međutim, s tim se ne slaže nezavisni gradski vijećnik Ivan Kovač Matela. On ističe kako su cijene prenapuhane i uistinu visoke i dodaje kako će izgradnja grobnice sa šest ležaja na sućuračkom groblju stajati oko 45.000 kuna. Inače, sućuračkim grobljem jedinim u Kaštelima, ne upravlja Grad.

Usporedbe radi, načelnik susjednog Primorskog Doca Božo Vidić kazao nam je kako su mještani na njihovom groblju koje se nedavno gradilo, grobnicu sa šest ležajeva plaćali 20.500 kuna, a sa tri ležaja tek 13.000 kuna.