SUĐENJE ZA UBOJSTVO PUKANIĆA

Kuzmanović: Remetinec je kao Guantanamo

22.04.2010 u 21:45

Bionic
Reading

Jedan od trojice optuženih u Srbiji za ubojstvo suvlasnika hrvatskog tjednika 'Nacional' Ive Pukanića i njegovog suradnika Nike Franjića, Milenko Kuzmanović, u četvrtak je kazao kako je zbog zlostavljanja koje je doživio od hrvatske policije i loših uvjeta u pritvoru u Remetincu koje je usporedio sa zloglasnim Guantanamom, u kojima je boravio nakon uhićenja 2008., u siječnju 2009. pokrenuo tužbu protiv Hrvatske kako bi i na taj način pokazao da nije u vezi s tim ubojstvom

Na upit predsjedatelja sudskog vijeća Vladimira Vučinića kome je podnio tužbu protiv Hrvatske, Kuzmanović je, iznoseći svoju obranu pred sudskim vijećem Posebnog odjela Višeg suda u Beogradu, kazao kako je tužbu dao svom odvjetniku te objasnio kako mu nije cilj dobiti novac kao odštetu već dobiti dokaz da nije umiješan u ubojstvo.

Trećeoptuženi Kuzmanović uvodno je već istaknuo kako smatra da optužnica nije utemeljena na dokazima te da tome u prilog govori i činjenica da ga je hrvatska policija pustila nakon uhićenja krajem prosinca 2008.

Kuzmanović je također naveo kako je nakon puštanja iz pritvora u Hrvatskoj poslije par mjeseci u Beogradu počeo raditi u privatnom poduzeću za fizičko-tehničko osiguranje 'Progard', koje je bilo zaduženo za sigurnost hotela 'Hyatt', u kojemu je 20. svibnja 2009. boravio američki potpredsjednik Joseph Byden. Dodao je da je prilikom zapošljavanja prošao ozbiljnu policijsku provjeru te posebnu sigurnosnu kontrolu prilikom dolaska Bydena te da u ekipi koja je osiguravala Bydena u hotelu ne bi mogao raditi da o njemu nije bilo pozitivnog mišljenja policije.

Govoreći o svom poznanstvu s jednim od hrvatskih članova optužene skupine, Robertom Matanićem, Kuzmanović je kazao kako ga je upoznao 2001. godine tako što je Matanićev prijatelj bio momak Kuzmanovićeve sestre, kao i da je Matanića posjećivao 2005. dok je bio u zatvoru u Sremskoj Mitrovici.

Potvrdio je da je 2008. boravio u stanu kod Matanića ali je zanijekao navode iz optužnice da je tamo vidio Bojana Gudurića, optuženog u istom predmetu pred sudom u Hrvatskoj. Po navodima optužnice, Matanićev stan bio je baza u kojoj je pripreman atentat na Pukanića.

Kuzmanović je rekao da ga je hrvatska policija uhitila 29. listopada 2008. kod odmarališta Spačva, kada je išao Mataniću nositi dokumente vezane za ukidanje zabrane njegova ulaska u Srbiju, te da je prilikom uhićenja i narednih dana bio fizički zlostavljan, a da je za ubojstvo Pukanića doznao iz tiska dan nakon što je ovaj ubijen.

Nakon što je Kuzmanović završio iznošenje svoje obrane sudac Vučinić je prekinuo postupak i nastavak zakazao za 21. svibnja, kada bi Kuzmanović trebao odgovarati na pitanja predstavnika optužbe i obrane, kao i članova sudskog vijeća.

Optuženi Kuzmanović se ranije danas izjasnio da se ne osjeća krivim vezano uz djela koja mu se optužnicom stavljaju na teret, a prije njega krivnju je zanijekao i optuženi Željko Milovanović, također u optužnici naveden kao član skupine koja je ubila Pukanića.

Kao organizator skupine u optužnici se navodi Sreten Jocić, poznat kao Joca Amsterdam, koji je u utorak i srijedu, na početku sudskog postupka, iznoseći svoju obranu također odbacio navode iz optužnice navevši kako je nevin te da nije poznavao Pukanića niti imao motiva za njegovo ubojstvo.

Posebno odvjetništvo u Beogradu podiglo je 26. listopada 2009. optužnicu protiv Sretena Jocića, Željka Milovanovića i Milenka Kuzmanovića zbog kaznenih djela zločinačkog udruživanja i teškog ubojstva.

Njih trojica su optužena da su za novčanu nagradu, ne manju od 1,5 milijuna eura, nakon duljeg praćenja Pukanića, u listopadu 2008. pripremili eksplozivnu napravu koju su postavili na kupljeni skuter, koji je dovezen i parkiran uz Pukanićev automobil u dvorištu njegove medijske tvrtke u Zagrebu.

Oni se terete da su potom, kad je Pukanić sa svojim suradnikom Nikom Franjićem prišao vozilu, aktivirali eksploziv zbog čega su Pukanić i Franjić smrtno stradali, više osoba je ozlijeđeno, a na vozilima i okolnim objektima počinjena je materijalna šteta.

Jocić je uhićen potkraj travnja 2009. u Beogradu i od tada se nalazi u pritvoru koji mu je više puta produljivan, dok je Željko Milovanović, jedan od dvojice osumnjičenika za izravno počinjenje Pukanićeva ubojstva, 31. svibnja 2009. uhićen u Beogradu.

Milenko Kuzmanović, također osumnjičen za umiješanost u Pukanićevo i Franjićevo ubojstvo, uhićen je u Beogradu 30. svibnja, dan prije Milovanovića, i također je u pritvoru.

Skupina kojoj su pripadali Jocić, Milovanović i Kuzmanović sastojala se od ukupno osam članova od kojih je srbijansko posebno odvjetništvo optužilo njih trojicu. Protiv Roberta Matanića, Luke Matanića, Amira Mafalanija, Bojana Gudurića i Slobodana Đurovića te protiv Željka Milovanovića USKOK je podignuo optužnicu pred zagrebačkim Županijskim sudom.

Za ubojstvo Pukanića i Franjića u Zagrebu se od 3. veljače vodi sudski postupak protiv Roberta i Luke Matanića, Amira Mafalanija, Slobodana Đurovića i Bojana Gudurića.