TVRDI OBRANA

Kutle želi novo suđenje u BiH, ono u Hrvatskoj montirano?

29.09.2011 u 19:07

Bionic
Reading

Obrana Miroslava Kutle predstavila je u četvrtak pred županijskim sudom u Sarajevu opsežnu dokumentaciju, kojom osporava navode iz presude kojom je Kutle u Hrvatskoj osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora u slučaju zagrebačkog Gradskog podruma, te je zatražila obnovu postupka u toj državi

Sud u Sarajevu najavio je da će se naknadno izjasniti hoće li prihvatiti zahtjev obrane za obnovom sudskog postupka ili pak odlučiti o prihvaćanju presude iz Hrvatske i određivanju visine kazne.

Kutlin odvjetnik Damir Alagić rekao je medijima kako je obrana predstavila vještačenje Ekonomskog instituta iz Sarajeva te još jednu ekspertizu kojim se navodno pobija presuda iz Hrvatske uz tvrdnju da je riječ o 'montiranom slučaju'.

'Sud je saslušao kompletnu obranu u kojoj je predočeno i potpuno novo financijsko vještačenje što ga je izradio ekonomski institut u Sarajevu, neovisni stručnjaci, akademici. Sud bi prilikom ocjene morao uzeti u obzir sve te nalaze', rekao je Alagić.

Prema njegovim riječima, stručnjaci sarajevskog ekonomskog instituta zaključili su kako su svi dokumenti i računi kojima je Kutle pribavio dionice 'Gradskog podruma' ispravni i vjerodostojni te da se tijekom suđenja u Hrvatskoj o utemeljenosti potraživanja poduzeća 'Globus' nisu potvrdile pretpostavke optužbe da dokumenti sadrže netočne podatke.

'Riječ je naprosto o nepostojećem potraživanju', rekao je Alagić. Po njemu, nema dokaza o namjernom materijalnom i kriminalnom postupanju 'Globusa' i 'Gradskog podruma'. Miroslav Kutle, koji je pobjegao u BiH nakon izricanja pravomoćne presude, nazočio je na ročištu pred županijskim sudom u Sarajevu u četvrtak ali je odbio komentirati slučaj.

Ministarstvo pravosuđa Hrvatske u travnju ove godine proslijedilo je zahtjev ministarstvu pravosuđa BiH za priznavanje i izvršenje kazne koja je izrečena Kutli, sukladno ugovoru između dviju država o pomoći u izvršenju kaznenih predmeta.

Odvjetnik Alagić ocijenio je i kako se slučaj Kutle ne može uspoređivati s drugima poput presude Branimiru Glavašu i Ognjenu Šimiću, budući su oni pobjegli u BiH nakon što je izrečena presuda Vrhovnog suda RH, dok to kod Miroslava Kutle nije slučaj.