PUT U BERLIN

Kurz želi da glavne teme sastanka s Merkel budu jače granice EU-a i Afrika

16.09.2018 u 12:30

Bionic
Reading

Austrijski kancelar Sebastian Kurz želi da glavne teme razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel na sastanku u nedjelju navečer budu jače granice EU-a i jačanje veza između EU-a i Afrike, rekao je Kurzov glasnogovornik

Kurzov put u Berlin dio je priprema za neformalni summit čelnika EU-a planiran za četvrtak u Salzburgu. Austrija drži rotirajuće predsjedništvo.

Austrijski antiimigracijski čelnik također planira putovati u Pariz u ponedjeljak na razgovore s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

"Ne može biti otvorenih granica unutar Europe bez prave zaštite vanjskih granica EU-a", rekao je konzervativni austrijski čelnik u komentaru koji je za dpa prenio njegov glasnogovonik.

"To je razlog zbog kojega je tako važno da ojačamo Frontex", dodao je referirajući se na agenciju EU-a za nadzor granica.

Uoči sastanka u Salzburgu predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker najavio je neke nove mjere, poput povećanja broja pripadnika Frontexa.

  • +20
Angela Merkel - biografska retorspektiva Izvor: Profimedia / Autor: Licencirane fotografije

Čelnici EU-a sada moraju razraditi ideje o migraciji s kojima su se složili na njihovu zadnjem formalnom summitu u lipnju, uključujući centre za prihvat migranata  na tlu EU-a i u sjevernoj Africi.

Kurz je rekao da su se on i Merkel složili da "moraju razraditi detalje prekretnica koje su postigli" u lipnju.

Austrijski kancelar rekao je da će ugostiti EU-Afrika summit  zajedno s ruandskim predsjednikom Paulom Kegameom u prosincu u Beču, da se poboljšaju ekonomske veze  s kontinentom izvorom mnogobrojnim migranata koji nastoje doći do Europe.

Premda se Kurz i Merkel prije nisu slagali u pitanju migracije, Kurz je kazao kako vidi zaokret Berlina prema strožem stavu.