austrijski kancelar

Kurz: Postoji veza napadača s Novog Zelanda i krajnje desnog Identitetskog pokreta u Austriji

27.03.2019 u 12:22

Bionic
Reading

Austrijski kancelar Sebastien Kurz rekao je u srijedu da postoji financijska veza između napadača koji je ubio 50 ljudi u džamijama u Christchurchu na Novom Zelandu i krajnje desnog Identitetskog pokreta u Austriji

Hansjoerg Bacher, glasnogovornik tužiteljstva u Grazu, rekao je da je Martin Sellner, vođa Identitetskog pokreta, koji tvrdi da želi zaštititi europski identitet, dobio 1500 eura početkom 2018. od donatora koji se zvao jednako kao i čovjek optužen za napad u Christchurchu.

"Sada možemo potvrditi da je postojala financijska potpora i dakle veza između novozelandskog napadača i Identitetskog pokreta u Austriji", rekao je Kurz.

Sellner je objavio video na YouTubeu u kojem kaže da je dobio donaciju od napadača i da je policija pretražila njegovu kuću zbog moguće povezanosti s njime.

"Ja nisam član terorističke organizacije. Nemam ništa s tim čovjekom, osim što sam pasivno dobio od njega donaciju", rekao je.

Bacher je rekao da je istraga u tijeku.

Kurz je rekao da Austrija razmatra raspuštanje Identitetskog pokreta.

"Naše stajalište s tim u vezi je vrlo jasno, nikakvom ekstremizmu, bilo radikalnih islamista ili krajnje desnih ekstremističkih fanatika, nema mjesta u našem društvu", poručio je.

Austrijski vicekancelar, Heinz-Christian Strache, iz krajnje desne Slobodarske stranke (FPOe), rekao je da FPO nema ništa s Identitetskim pokretom.