PLAN OTVARANJA

Austrija otvara skijališta 24.12., no ništa od zimovanja - svi putnici idu 10 dana u karantenu! Kurz: 'Nema posjeta rođacima na Balkanu'

02.12.2020 u 13:26

Bionic
Reading

Austrijska vlada predstavila je u Beču plan otvaranja prema kojemu se od ponedjeljka 7. prosinca, uz pridržavanje mjera, otvaraju trgovački centri, obrti i kulturne ustanove koji su mjesec dana bili zatvoreni, dok će se 24. prosinca otvoriti žičare, a tek od 7. siječnja restorani i hoteli. Policijski sat između 20 i 6 ujutro i dalje ostaje na snazi, a građani se mogu tijekom dana družiti u skupinama do šest ljudi, što će se uoči Božića povećati na 10

Austrijski kancelar Sebastian Kurz na tiskovnoj konferenciji u Beču izjavio je kako je 'svaka odluka teška i pogrešna jer će neki uvijek kritizirati redoslijed otvaranja objekata', no kako građanima pokušava omogućiti 'dostojnu proslavu Božića'.

Kurz smatra da je realno da će do Božića zemlja s oko 5000 pasti na 3500 zaraženih dnevno. 'Važno je odgoditi novo zatvaranje ili ga u idealnom slučaju i spriječiti', rekao je i pozvao građane da se u što je većem broju odazovu na masovna testiranja.

  • +3
Koronavirus u Austriji Izvor: EPA / Autor: CHRISTIAN BRUNA

Ako epidemiološke brojke uistinu budu povoljne, Kurz je najavio dopuštenje okupljanja 10 osoba od 24. prosinca, a istog datuma trebala bi biti otvorena i skijališta. No to se zasad odnosi samo na jednodnevna skijanja, jer hoteli i restorani ostaju zatvoreni do 7. siječnja.

Kurz je podsjetio i da je Austrija naučila lekciju iz ljeta, kad se virus vratio s putnicima koji su napustili zemlju. Stoga će se na granicama poduzeti strože mjere nego ranije i provoditi jače kontrole, a te će mjere stupiti na snagu sredinom prosinca.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer precizirao je da će svatko tko ulazi u Austriju morati provesti 10 dana u karanteni. Kurz je i tu bio nešto konkretniji: 'Što se graničnih prijelaza tiče, poslovna putovanja bit će dopuštena. No ne bi trebalo biti 'dočeka Nove godine u Pragu' niti posjeta 'rođacima na Balkanu'.

Na ponovljene upite novinara da predoči dokaze za tvrdnju da se zaraza vratila u Austriju putovanjima, Kurz je izbjegavao izravan odgovor: 'Bili smo na vrlo niskoj razini broja zaraženih i imali smo vrlo malo žarišta što se tiče turizma. Tad je ponovno došlo do porasta, a trećina tog udjela bila je uvoz putovanjima. To nije prijekor - Austrija je međunarodna sredina, stanovništvo vuče porijeklo iz različitih zemalja. Brojke nisu pale s neba', zaključio je.