NOVE PRIJAVE U 'AFERI AUDI'

Kurtoviću pomagala šestorica dilera vozila

15.01.2010 u 13:35

Bionic
Reading

U nastavku istrage "afere audi" zadarska policija danas je kazneno prijavila još šest osoba zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela zlouporabe položaja ovlasti, krivotvorenja službene isprave, ovjerovljavanje neistinitog sadržaja te poticanja i pomaganja na navedena kaznena djela

Tri osobe će biti privedene istražnom sucu Županijskog suda u Zadru, a tri su nedostupne. Nove policijske prijave slijede i prvoosumnjičenom 28-godišnjem Anti Kurtoviću, navodnom organizatoru prijevare koji od ranije već u pritvoru.

"Aferu audi", odnosno višemilijunsku prijevaru zadarska policija otkrila je prije dva mjeseca kada je Kurtović i uhićen.

Utvrđeno je da je on preuzimao skupocjena vozila, uglavnom audije i passate, iz ovlaštene autokuće u Zadru te ih nudio građanima u pola cijene, a sam preuzimao rizik otplate prema leasing kućama. Na isti način navodno je prodavao stanove i plovila.

Nakon nekog vremena više nije mogao otplaćivati rate kredita. Leasing kuće su počele plijeniti automobile, a neki od oštećenih kupaca su od Kurtovića počeli tražiti natrag novac. Pritisnut tim potraživanjima, osumnjičenik se sam prijavio policiji nakon čega je uhićen.

Policija je danas izvijestila da je kazneno prijavila trojicu Zadrana u dobi od 32, 33 i 61 godine zbog zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene isprave i ovjerovljavanja neistinitog sadržaja. Kurtović je prijavljen zbog poticanja na ta kaznena djela, a zbog pomaganja su kaznene prijave zaradila trojica osumnjičenika u dobi od 35, 36 i 40 godina, svi sa zadarskog područja.

Trojica prvoosumnjičenih tereti se da su kao odgovorne osobe jedne zadarske tvrtke, na poticaj i uz pomoć ostalih, a s ciljem da Kurtoviću nezakonito pribave imovinsku korist, zlorabili položaj i ovlasti tako što su izradili lažne poslovne isprave i uporabili ih kao prave te izvršili ovjerovljavanje neistinitog sadržaja. Tim su kaznenim djelima prilikom prodaje vozila Kurtoviću pribavili protupravnu imovinsku korist, sklapajući s leasing kućama ugovore o prodaji ili leasingu na ime fiktivnih korisnika, iako su znali da su vozila već u posjedu Kurtovića. Pomoću takvih lažnih ugovora potom su izradili potrebnu dokumentaciju za ta vozila, odnosno knjižice vozila i prometne dozvole na ime vlasnika leasing kuća i fiktivnih korisnika, tvrde u policiji.

Po riječima glasnogovornice PU zadarske Sandre Poljak Jurinčić, riječ je o opsežnom i složenom slučaju na kojemu već nekoliko mjeseci radi velik broj policajaca.

Dosadašnjim kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je više od 100 osoba, 60 vozila, 10 plovila i četiri stana, a do sada je otkriveno 120 kaznenih djela.