NIŠTA KONTRA SPLITA

Kuret kritizirao rad Vlade Ive Sanadera

29.04.2009 u 13:41

Bionic
Reading

Gradonačelnik Splita u razgovoru za tportal.hr je priznao da neke stvari u gradu, poput rodilišta koje je izgrađeno, ali nema pristupnu cestu, ne funkcioniraju zbog manjkavih pravnih instrumenata kod izgradnje komunalne infrastrukture i na taj način uputio je direktnu kritiku Vladi odnosno nadležnim ministarstvima

Tportal.hr i Mirjana Hrga seriju predizbornih razgovora u Splitu nastavili su, nakon Željka Keruma, s aktualnim gradonačelnikom Ivanom Kuretom. Iako mu ankete ne idu u prilog i govore da neće proći ni prvi krug, splitski gradonačelnik uvjeren je da na izborima pobjeđuje i da će uspjeti realizirati sve započete projekte, kao i one koje je obećao, ali ih nije započeo.

Unatoč tome što mu dio javnosti i njegovi oponenti često prigovaraju da sve važnije odluke ne može donijeti bez blagoslova HDZ-ove središnjice u Zagrebu, bivši jedriličarski olimpijac, koji je na funkciju prvog čovjeka grada došao prije dvije godine s mjesta dogradonačelika, tvrdi da sve odluke donosi samostalno te da ima jasne stavove o svakom gradskom problemu. U pobjedu je uvjeren jer misli da iza sebe ima rezultate, za razliku od protukandidata Keruma i SDP-ovca Ranka Ostojića

'Sjajni u rezultati su iza nas. Uspjeli smo udvostručiti proračun i prestići Rijeku, a za razliku od Ostojića ja imam jedinstvenu potporu stranke za svoju kandidaturu. Uostalom, Ostojićev program je prazan i u njemu nema ništa, štoviše, stoje i neke stvari koje smo mi realizirali', kazao je Kuret.

Jedan od najmlađih hrvatskih gradonačelnika priznao je i da neke stvari u gradu, poput rodilišta koje je izgrađeno, ali nema pristupnu cestu, ne funkcioniraju zbog manjkavih pravnih instrumenata kod izgradnje komunalne infrastrukture i na taj način uputio je direktnu kritiku Vladi odnosno nadležnim ministarstvima.

Za razliku od drugih većih hrvatskih gradova koji muku muče s borbama građevinskih lobija, zbog kojih se mijenjaju GUP-ovi, Kuret živi u uvjerenju da toga u Splitu nema. Za Rivu, koja je nakon rekonstrukcije bila na čestoj meti građana, Kuret kaže da na njoj uživa više nego prije.

O jednoj od rak-rana, splitskom odlagalištu otpada Karepovac, koje je već trebalo biti sanirano i zatvoreno, gradonačelnik kaže da će se zatvoriti onoga trenutka kada se otvori regionalni centar za gospodarenje otpadom u Lećevici.

'Na tome se radi, a Karepovac je danas u puno boljem stanju nego što je bio prije', istaknuo je Kuret

O megaprojektu, selidbi željezničkog i autobusnog kolodvora u Kopilicu, splitski gradonačelnik kaže da se na njemu radi, ali i dodaje da se on neće realizirati ni u idućem mandatu.

Slučaj Nikolaja Pešalova, koji u Bugarskoj navodno živi na rubu egzistencije, Kuret kaže da se može riješiti ako on želi doći u Split raditi jer mu je grad davnih dana osigurao stambeno pitanje. Razloge za nedobivanje susreta Davis Cupa sa SAD-om vidi prije svega u arogantnom i bahatom ponašanju HTS-a koji je htio sve obveze prebaciti na Split, a onda pobrati vrhnje.

Kuret je progovorio još o nekim stvarima, koje možete pogledati.