DOBIO OSAM GODINA ZATVORA

Kupio djevojčice u Rumunjskoj za udaju u Italiji

26.06.2012 u 11:25

Bionic
Reading

Zbog toga što je kupio dijete i maloljetnu osobu radi udaje u Italiji, varaždinski Županijski sud osudio je u ponovljenom postupku Đorđa Jovanovića (rođenog 1956) zvanog Bebe, iz Stare Pazove, na jedinstvenu kaznu od osam godina

Naime, Jovanović je već osuđen u studenome 2000. godine, ali je u prosincu 2006. presuda ukinuta rješenjem Vrhovnog suda na temelju žalbe čakovečkog Županijskog državnog odvjetništva. Stoga mu je prošle godine ponovno počelo suđenje, ali u odsutnosti jer se nije odazivao na zakazane rasprave, iako je bio upoznat da se protiv njega vodi kazneni postupak u Hrvatskoj.

Zajedno s nepoznatom osobom nadimka Stele, Jovanović je za neutvrđeni novčani iznos još 2000. godine u Rumunjskoj kupio 13-godišnju M. K. i 14-godišnju S. P. radi udaje u Italiju, i to u dogovoru s njihovim majkama. Iz Rumunjske ih, međutim, nije odvezao odmah u Italiju već najprije u kuću osobe nadimkom Stele u Staroj Pazovi u tadašnjoj SR Jugoslaviji.


Nakon izvjesnog vremena u Staroj Pazovi je preuzeo malodobnu M. K. i malodobnu S. P. koje je pokušao ilegalno prevesti u Italiju kroz Hrvatsku. To mu nije pošlo za rukom jer je od djelatnika Policijske uprave međimurske bio spriječen u mjestu Mačkovec, nedaleko od granice sa Slovenijom. Time je počinio kaznena djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, uspostavom ropstva i prijevozom robova, i to na štetu malodobne M. K. i malodobne S. P.

Okrivljeni Jovanović žalio se Vrhovnom sudu, no žalba mu je odbijena kao neosnovana. Tvrdio je da je stjecajem okolnosti s djevojčicama samo putovao do Italije radi posla, što je platio 500 DEM nepoznatim osobama. No do odredišta nisu uspjeli doći jer ih je u ilegalnom prelasku zatekla međimurska policija nedaleko od hrvatsko-slovenske granice zajedno s devet državljana Irana s dvoje djece, pet državljana Turske i dva rumunjska djeteta u tovarnom prostoru vozila ČK-775-BO kojim je upravljao T. K.

Sud je iskaze Jovanovića prihvatio u nekim dijelovima, ali nije u bitnome jer smatra da su iskonstruirani radi izbjegavanja kaznene odgovornosti. Budući da je sporno bilo je li okrivljenik početkom 2000. godine u Rumunjskoj s osobom nadimka Stele kupio radi udaje u Italiju malodobne M. K. i S. P. od njihovih majki te ih zatim prebacio u Staru Pazovu, a zatim i u Hrvatsku, oštećene su ispitane pred istražnim sucem. Njihove iskaze sud je u cijelosti prihvatio.