OSUĐENI MILIJARDER

Kupio dijamant od 48 mil. dolara za sedmogodišnju kćer

13.11.2015 u 09:45

Bionic
Reading

Rijedak plavi dijamant od 12,03 karata prodan je za rekordnih 48,4 milijuna dolara na dražbi koju je kuća Sotheby's organizirala u srijedu navečer u Ženevi. Milijarder Joseph Lau iz Hong Konga potvrdio je da je dijamant nazvan 'Blue Moon' kupio za svoju sedmogodišnju kćer te ga preimenovao u 'Blue Moon of Josephine'

Voditelj dražbe David Bennett rekao je da je to najveća cijena po karatu koju je postigao ovakav dijamant. Prije dražbe bio je procijenjen između 32,6 i 51 milijuna eura.

'Ovo je ujedno i najveća cijena koju je neki dragulj postigao na dražbi', rekao je Bennett za AFP. S provizijom koju mora platiti kupac koji se natjecao putem telefona, ukupna cijena dijamanta je 42 milijuna eura.

Nije prvi put da je Lau, koji je svoje bogatstvo stekao u poslu s nekretninama, a prošle je godine osuđen zbog mita i pranja novca, svojoj kćeri kupio skupocjeni dragi kamen. Potvrđeno je da je upravo on kupac i ružičastog dijamanta od 16,08 karata koji je Christie's prodao u utorak za 28,5 milijuna dolara. Taj dijamant preimenovan je u 'Sweet Josephine', rekla je Lauova glasnogovornica za BBC.

Prije šest godina, kćeri je kupio još jedan plavi dijamant, 'Star of Josephine' od 7,03 karata plativši tada rekordnih 9,5 milijuna dolara.

Sud u Macauu, poznatom i kao azijski Las Vegas, osudio je Josepha Laua na pet godina zatvora temeljem optužbi za korupciju. Kaznu nije odslužio, suzdržavajući se od posjeta tom teritoriju. Macau i Hong Kong nemaju sklopljen sporazum o izručenju. Prema Forbesu, njegovo bogatstvo u lipnju 2015. procijenjeno je na 11,5 milijardi dolara, javlja BBC