BEZ MUKE DO NAUKE

Kupila si lažnu svjedodžbu frizerske škole

11.02.2010 u 15:43

Bionic
Reading

U studenom prošle godine 33-godišnjakinja iz Okučana uputila je Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa zahtjev za priznavanje inozemne svjedodžbe, no priložena svjedodžba, porijeklom iz susjedne BIH, djelatnicima Ministarstva već se na prvi pogled učinila sumnjivom

Provedenim kriminalističkim istraživanjem i odgovarajućim provjerama o vjerodostojnosti dokumenata, policija je u utorak utvrdila da je svjedodžba o završenom srednjoškolskom obrazovanju, koju je navodno izdala strana obrazovna ustanova u Banjoj Luci, doista krivotvorena.

Utvrđeno je da ju je 33-godišnjakinja za nekoliko stotina konvertibilnih maraka kupila u susjednoj Bosni i Hercegovini još prije par godina. Osim svjedodžbe o završenoj frizerskoj školi, žena, koja je do nauke očito željela bez mnogo muke, kupila je i svjedodžbe trećeg i četvrtog razreda srednje škole u kojoj je, kako se pretpostavlja, završila tek prva dva razreda.

Policija još istražuje je li se lažna frizerka već ranije poslužila krivotvorenom svjedodžbom ili ju je 'aktivirala' tek u studenom prošle godine kada je, radi zapošljavanja ili nastavka obrazovanja u Republici Hrvatskoj, uputila zahtjev Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, priloživši krivotvorena svjedočanstva u svrhu priznavanja inozemne obrazovne kvalifikacije.

U suradnji s državnim odvjetništvom protiv 33-godišnjakinje slijedi podnošenje kaznene prijave zbog krivotvorenja isprava, a policija će u suradnji sa susjednom BiH pokušati ući u trag i krivotvoritelju koji izrađuje i prodaje lažne svjedodžbe.