MASKIRANI MESIĆ UZVRAĆA

'Kupac odmarališta nije mi rođak'

27.01.2010 u 15:48

Bionic
Reading

Predsjednik republike Hrvatske Stjepan Mesić obišao je jutros spomen-dom Ivana Matetića Ronjgova u Općini Viškovo gdje su ga dočekali halubajski zvončari koji su ga oduševili. 'Mislio sam da zvončar može biti svatko, ali rekli su mi da se mogu uključiti privremeno, a ne za stalno', rekao je te se sa svima fotografirao

'Ovdje je fantastična, prijateljska atmosfera! Sviđa mi se i što je sačuvana uspomena na skladatelja Ronjgova i njegov rad’, kazao je predsjednik. Na dar je dobio sopile, a prilikom upisivanja u spomen knjigu zapitao se koji je danas datum.

'Aha 27., nije 18. veljače', našalio se danom svog odlaska sa predsjedničke funkcije.

Mesić je upitan o prijavi Državnog odvjetništva protiv gradonačelnika Koprivnice te još dvojice iz Podravke zbog prodaje firme njegovom rođaku Žarku Pavlini. Na pitanje je li njegov rođak upleten u kakve nezakonite radnje, Mesić spremno odgovara da oni nisu rođaci i da o tom poslu ne zna ništa.

'Polančec će vjerojatno imati nekih problema s tim, prozivaju ga za nekakva posjedovanja u kreditiranju, ali ne znam kakve veze ja imam s tim', rekao je Mesić.

Osvrnuo se i na rad odvjetnika Mladena Bajića te ga je ocijenio pohvalnim. Predsjednik je napomenuo da je davno bio pokretao pitanje kamiona te da je DORH preuzelo svoj dio posla, ali onda je nastupilo Saborsko povjerenstvo koje je sve zaustavilo te je odvjetništvo moralo čekati dok oni ne obave svoj dio posla. Rezultat je bio da nema kaznenog djela, a unatoč tome, DORH je vodilo svoj dio posla. Slično je bilo i sa aferom Brodosplit, kazao je Mesić. 'Policija je zaključila da nema kažnjivog djela, a DORH je ipak inzistirao da se taj posao dovrši.'

Mesić je rekao i da su isto tako davno tražili da se uđe u trag novcu koji je iscurio iz Hrvatske u vrijeme kriminalne privatizacije i pretvorbe društvenog vlasništva. Objasnio je da je DORH pokrenulo na sve strane pismene zahtjeve da se dođe do transfera, kuda je novac i na koje račune transferiran te da je uspostavilo vezu s mnogim državama, s Maltom, Ciprom, Mađarskom, Austrijom, Švicarskom. Svi su pozvani da daju bilo kakav podatak o tragu novca, mnoge banke nisu htjele ni odgovoriti, neke jesu, ali dugo se čekalo da nastupi suradnja sa sličnim institucijama u tim zemljama. Tek kad se uspostavila suradnja među državama, DORH je moglo reagirati. 'Ja nisam za to da se ad hoc optužuje Državno odvjetništvo ili Bajića, jer je upravo on bio taj koji je inzistirao da institucije rade svoj dio posla kako bi ga oni mogli finalizirati', rekao je Mesić.

Mišljenja je da nije funkcionirao sustav dok nije bilo političke volje da se razriješe ova pitanja te da ne treba izdvajati pojedinca.
O izbornoj kampanji i potrošenom novcu, Mesić se pita 'gdje su te novce potrošili', ali ne krivi kandidate zbog ovakvog načina i netransparentnosti prikupljanja novca, nego zakonsku regulativu, koja mora odrediti koliko se može donirati i koliko ukupno sredstava može biti potrošeno za kampanju.