TKO JE DRŽAO LJESTVE SANADERU?

Kunst: Kosor me ama baš ni jednom nije prekorila

15.10.2010 u 13:26

Bionic
Reading

Nakon završetka rada Istražnog povjerenstva za Inu, pitali smo SDP-ovog člana Gordana Marasa i HDZ-ovog Borisa Kunsta jesu li osnovane tvrdnje mnogih da su članovi Povjerenstva 'pokleknuli' pred Sanaderom prilikom njegovog svjedočenja. Također, zanimalo nas je što je Povjerenstvo zapravo otkrilo u šest mjeseci rada. Prema njihovim izvještajima i izjavama, nisu spoznali ništa novo

Gordan Maras tvrdi da SDP nema nikakve veze sa Sanaderom, ali da želi da HDZ-ova Vlada što prije ode s vlasti te da će na tome raditi. Na pitanje da prokomentira brojne izjave o tome da su članovi Istražnog povjerenstva pred Sanaderom bili suzdržani i na neki način surađivali sa Sanaderom, Maras kaže.

'Vi morate znati da Povjerenstvo nije osnovano da pita bilo što mimo privatizacije Ine i ono što smo mi pitali Sanadera bilo je vezano uz to. To što se očito nekima u Hrvatskoj danas ne sviđa što je on rekao, ne mogu nažalost na to utjecati, ali na kraju krajeva, SDP nema veze sa Sanaderom i bilo bi nam bolje da se ne vraća u politiku.'

Pozvao je Šeksa i Kosor da ih ne opterećuju 'unutrašnjim sukobima u HDZ-u'.

Gordan Maras odgovorio je na izjavu Vladimira Šeksa da je SDP-u potrebna 'deštakorizacija' i rekao: 'Ne znam što mu je to značilo, nikakve suradnje sa Sanaderom nema. Ja sam rekao - onaj koji te optužuje da surađuješ sa Sanaderom, a sedam godina se s njime penjao po ljestvama, a ne samo pridržavao mu ljestve, to dovoljno govori o toj osobi.'

S obzirom na to da je Povjerenstvo donijelo zaključke koji odgovaraju stavovima s početka rada Povjerenstva, zanimalo nas je koja su to nova saznanja dobili članovi Povjerenstva? Maras je rekao da su u šest mjeseci rada Povjerenstva došli do spoznaja da 'netko nije govorio istinu'. 'Znamo da su neka prava između Vlade i Mola prevelika za Mol, neke činjenice su ustanovili, pogledajte naše zaključke i vidjet ćete što mi tražimo od Vlade i što se treba napraviti. Po meni je Povjerenstvo opravdalo svoju svrhu.'

'Politički kontekst svjedočenja Ivana Šukera i Ive Sanadera nadišao je rad Povjerenstva i doveo u sumnju povjerenje za rad premijerke i ove Vlade koja o meni nema više legitimitet da vodi Republiku Hrvatsku. Sanaderovo svjedočenje nema veze s našim stavovima da Vlada radi štetu zemlji i da treba što prije otići!', zaključio je Maras.

BORIS KUNST SUMNJA U SVOJ POLITIČKI POZIV

Na pitanje je li Sanaderu držao ljestve na Povjerenstvu, HDZ-ovac Boris Kunst, kojega mnogi stavljaju na listu Sanaderovih prijatelja, odgovorio je kako su to 'insinuacije koje služe za dnevno političke svrhe nekome i nekima'. Kaže kako nema nikakvih lojtri i da je od početka rada Povjerenstva pokušao nametnuti 'pitanje svih pitanja' - zašto se išlo u prodaju udjela Ine 2003. godine, a da nije na to pitanje dobio odgovor.

'Normalno da sam pitao Sanadera jesu li ta sredstva dobivena od prodaje udjela Ine zaista potrošena na ono što je rečeno za saniranje gospodarskog programa', branio se Kunst tvrdeći da ga šefica Jadranka Kosor nije prekorila zbog 'preblagog' nastupa na Povjerenstvu pred Sanaderom.

'Ja sam razgovarao s njom i nije mi rekla da je nezadovoljna, m svaki dan kontaktiramo, to je normalno. Za njezine kritike na naš nastup prvi put čujem od vas, ali nije to čudno, možda vi više znate od mene. U razgovoru s predsjednicom nije bilo ama ni jedne riječi prijekora koje bi ona meni uputila da je nezadovoljna mnome', kaže Kunst.

Na pitanje je li Sanaderov čovjek, odgovara: 'Ja sam uvijek svoj čovjek i ostat ću svoj čovjek', a kada ga se pita je li barem zahvalan Sanaderu koji ga je i stavio na izbornu listu i omogućio mu da bude u Saboru odgovara: 'Da vam iskreno kažem, danas razmišljam je li mi sve to trebalo! Ne znam kolika mi je to usluga učinjena u ovoj situaciji sad u kakvoj jesmo.' Kaže da Kosor, što se tiče njegove podrške, može mirno spavati i da je o tome s njom već razgovarao i rekao joj to.