KOMUNALNI NERED

Kulturocid u Dioklecijanovoj palači izazvao rat između Opare i aktivista

23.01.2019 u 12:54

Bionic
Reading

Česta je pojava da se u staroj gradskoj jezgri pojavljuju grafiti uvredljivog sadržaja, no kulturocid koji se dogodio u srijedu šokirao je stanovnike Dioklecijanova grada, a potaknuo je i prepucavanje između splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare i aktivista koji upozoravaju na komunalni nered u Splitu

Naime, sam centar Dioklecijanove palače, Vestibul, u srijedu ujutro osvanuo je išaran grafitom. Riječ je o nezapamćenom zločinu nad tisućljetnom kulturnom baštinom Grada Splita.

Splitski gradonačelnik Krstulović Opara preko Facebooka je najoštrije osudio kulturocid u povijesnoj jezgri grada te je poručio da se autori tih škrabotina teško mogu smatrati Splićanima. Iskazao je nadu da će u najskorijem roku pravosudne i policijske službe izolirati i kazniti krivce koji su bezumnim činom nanijeli štetu neprocjenjivoj baštini.

No nije propustio ni priliku da se očeše o kritičare svoga rada.

  • +5
Grafitima išaran tisućljetni kamen u Dioklecijanovoj palači Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

'Pozivam neke medije da se odgovorno ponašaju i da naglašenim objavljivanjem ne potiču škrabotine na javnom mjestu kao prihvatljiv izraz komunikacije! Afirmiranjem takvih gesti pojedinaca koji šaraju po gradskim zidovima stvara se klima prihvatljivosti takvog ponašanja, koje, evo, u ovom slučaju eskaliraju na apsolutno neprihvatljiv način!', poručio je Opara.

Nije dugo trebalo da se javi i prozvana strana, ekipa koja stoji iza stranice Dnevna doza splitskog nereda na Facebooku.

'Gradonačelniče, ne uspoređujte švrljotine na betonskim panoima koje vi od 11. mjeseca obećavate uklonit, a na kojima se dvije godine ilegalno netko reklamirao bez ugovora s Gradom Splitom i zarađivao bez računa sa švrljotinama na zidovima Dioklecijanove palače. Kad vi maknete panoe, onda švrljotina na njima neće bit, već će grad bit uredniji. A ovo na palači je očito neki sukob policije i sitnih dilera. Stoga, ponavljamo, ne sramotite se spinovima i ne uspoređujte borbu za urednu palaču bez ilegalnih panoa sa sukobima sustava i dilera, gdje je onda naša baština kolateralna žrtva maloumnih debila. Ako ćemo vući paralele, betonski pano na srednjovjekovnom bedemu je za usporedbu s ovim, a ne švrljotina na panou', poručili su sa stranice Dnevna doza splitskog nereda.