NOVE OPTUŽBE U AFERI HYPO

Kulterera sumnjiče da je odnio tri milijuna eura keša

26.11.2010 u 13:09

Bionic
Reading

Danas se očekuje da će se bivši predsjednik uprave Hypo banke Wolfgang Kulterer, koji je sjedio u istražnom zatvoru od kolovoza, obratiti novinarima na press konferenciji i odgovoriti na sve optužbe koje su upućene na njegov račun. Među njima će biti i jedna vrlo svježa, a riječ je o novoj sumnji za pronevjeru još tri milijuna eura

Kako javlja radio Ö1, Kulterer je krajem siječnja 2005. preuzeo torbu u kojoj se nalazilo tri milijuna eura u gotovini, kojima se od tada gubi svaki trag. Riječ je o novcu Hypo banke, koji je trebao iz klagenfurtske centrale biti prebačen u filijalu u Lihtenštajnu. Nalog za isplatu potpisao je Kultererov kolega iz uprave Günter Striedinger, koji danas tvrdi da se ničega ne sjeća.

Wolfgang KUlterer
je pak austrijskim istražiteljima izjavio da je novac preuzeo zbog isplate jednom klijentu, no da se danas ne sjeća o kome je konkretno riječ. Policija takvo objašnjenje, naravno, nije smatrala uvjerljivim, jer nije baš običaj da šefovi banaka podižu milijune eura i donose ih misterioznim klijentima u torbama.

Istražitelji smatraju da je objašnjenje nestanka ovih tri milijuna eura s računa Hypo banke mnogo jednostavnije: Kulterer je podigao novac za sebe. Zbog toga njemu i Striedingeru slijedi optužnica za pronevjeru, što će se lijepo uklopiti u dosadašnji niz kriminalnih radnji za koje je Kulterer već optužen, poput nesavjesnog poslovanja, lažiranja bilance i, naravno, pronevjere, ali nekih drugih milijuna eura.