SERIJSKI URBANISTIČKI TERMINATOR

Kuljiš nije klevetao Dikana Radeljaka

11.05.2009 u 11:01

Bionic
Reading

Privatna tužba Dikana Radeljaka protiv novinara Globusa Denisa Kuljiša zbog klevete i uvreda koje je on iščitao iz njegovog teksta 'Beskućnik s penthouseom', objavljenom u Globusu 22. listopada 2004, nije za poduzetnika-plejboja polučila očekivani rezultat - Kuljiš je oslobođen

Sudac Branko Herceg nije našao za shodno kazniti novinara zbog osebujnog stila zaključivši da se iza sintagmi poput 'bezobzirni oportunist', 'serijski urbanistički terminator' i slično ne krije ništa drugo do subjektivni sud autora o tužitelju.

Suprotna presuda izvukla bi iz ropotarnice povijesti verbalni delikt, no sudac je mudro zaključio da se zbog stila pisanja ne smije kažnjavati. Dapače, rekao je čak i da je autor imao razloga povjerovati u istinitost sadržaja kolega novinara koji su kritički, baš kao i on nakon njih, pisali o poduzetniku Radeljaku.

Cilj Kuljišu, smatra dalje sudac, nije bio uvrijediti Dikana, već slikovito prenijeti spoznaje o tom čovjeku koji se prikazivao kao netko bez nekretnina u Hrvatskoj itd., iako je javnosti bilo zorno da je istina ponešto drukčija, piše Slobodna Dalmacija.

Ukratko, svoj je članak Kuljiš napisao prikupivši podatke iz članaka te intervjua koje su napravili drugi novinari, služeći se arhivom, i iznio svoj kritički stav koji ne bi bilo oportuno kažnjavati u društvu koje voli sebe prikazati demokratskim.

Slučaj se vukao godinama, saslušani su brojni novinari, među kojima Mark Cigoj, Tonkica Kalauz, Davor Butković i drugi, a Dikan je očekivao samo jedno: osuđujuću presudu i barem tri mjeseca zatvora za nepoćudnog novinara.