n/a

Kukuruzne pappardelle s porilukom i vrganjima

07.07.2010 u 06:00

Bionic
Reading

Pappardelle su samo jedan od bezbroj oblika tjestenine koje su svijetu podarili naši susjedi Talijani. Oni ih tradicionalno kombiniraju s umacima od divljači, no jednako su ukusne i u laganoj, vegetarijanskoj varijanti

SASTOJCI:

Za pappardelle:
375 g glatkog brašna
50 g kukuruzne krupice
sol
2 jaja
6 žumanjaka

Za umak:
1,5 kg mladog poriluka
100 g sušenih vrganja
4 žlice maslinovog ulja
50 g maslaca
2 češanj češnjaka, nasjeckanog
sol i svježe mljeveni papar
listići svježeg timijana

75 g parmezana, svježe naribanog

PRIPREMA:

Za pappardelle:
Zamijesite tijesto u mikseru: pomiješajte brašno, krupicu i sol, zatim dodajte razmućena jaja i žumanjke. Miješajte oko 10 minuta, dok tijesto nije glatko. Ostavite tijesto u hladnjaku dva sata.
Razdijelite tijesto na kuglice veličine ping-pong loptica. Svaku razvaljajte uz pomoć mašine za tijesto, tako da je provučete deset puta kroz najdeblji prorez, preklapajući ga na pola svaki put. Tijesto će postati svilenkasto. Nakon toga možete provlačiti tijesto kroz mašinu, smanjujući prorez, do željene debljine. Narežite tijesto na trake od oko 1 cm i ostavite da se malo prosuše na pobrašnjenoj površini.
Namočite gljive u vrućoj vodi, oko 20 minuta. Izvadite gljive, ali sačuvajte procijeđenu tekućinu.
Odstranite vanjske slojeve i tamno zelene dijelove poriluka, dobro ga isperite i narežite na ploške, debljine oko 1 cm.
Nasjeckajte vrganje.
Zagrijte žlicu maslinovog ulja i polovicu maslaca, zatim dodajte polovicu nasjeckanog češnjaka. Dodajte gljive i podlijevajte s njihovom tekućinom, malo po malo. Pirjajte 20-ak minuta, začinite solju i paprom.
U drugoj tavi, zagrijte ostatak maslinovog ulja s češnjakom i timijanom. Dodajte poriluk i pirjajte ga posoljenog dok ne omekša.
Dodajte vrganje s tekućinom i pirjajte kratko dok se okusi ne pomiješaju. Dodajte ostatak maslaca.
Skuhajte pappardelle u dosta kipuće posoljene vode, dok nisu al dente. Pomiješajte s umakom i poslužite s parmezanom.