GLASOVI IZA REŠETAKA

Kukuriku nadjačao HDZ i u zatvorima

Bionic
Reading

Kukuriku koalicija trijumfirala je čak i u hrvatskim zatvorima! To bi se, naime, dalo zaključiti prema ukupnim rezultatima glasovanja za parlamentarne izbore u zatvorima, kaznionicama odgojnim zavodima, otkriva Slobodna Dalmacija

Lista četiriju stranaka – SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a – osvojila je apsolutnu većinu glasova svih zatvorenika, koji su listiće prošle nedjelje zaokruživali na ukupno dvadeset i jednom biračkom mjestu.

Izborima je, inače, pristupila 3.241 osoba lišena slobode, no važećih listića na koncu je bilo 2.789. Lista broj 28, odnosno ona Kukuriku koalicije, od toga je dobila 1.417 glasova, što je gotovo triput bolji rezultat od onog koji je HDZ ostvario na izborima kojima su pristupili zatvorenici. Od ukupnog broja glasova, HDZ-ovci su po ovim ustanovama osvojili tek 566 glasova, ističe Slobodna. Od toga su im najviše dali zatvorenici iz 9. izborne jedinice – 92, što je, primjerice, za čak 20 glasova više nego što su dobili u 10. izbornoj jedinici gdje su također išli s Kerumovim HGS-om.

Pravaši Daniela Srba u hrvatskim su zatvorima dobili 187 glasova, a HDSSB-ovci 133, vjerojatno zato što su se kandidirali samo u dvije izborne jedinice. Zanimljivo je da jedan od najvećih gubitnika na izborima, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, među zatvorenicima očito uživa ugled s obzirom na to da je, prema ukupnom broju njihovih glasova, zauzeo visoki peto mjesto, ostavivši iza sebe Lesarove Laburiste i don Ivana Grubišića.

Zatvorenici, inače, glasaju prema svom prebivalištu, neovisno o ustanovi u kojoj su smješteni.

Top ljestvica stranaka prema glasovima zatvorenika:

Kukuriku koalicija – 1.417;
HDZ ------------- 566;
HSP ---------------- 187;
HDSSB ------------- 133;
Lista M. Bandića -- 82;
Hrvatski laburisti --- 78;
HSS ------------------- 76;
HSP dr. A.Starčevića – 75;
Lista don Grubišića --- 67;
HSLS -------------------- 67;