HDZ EXPRESS

'Kukuriku koalicija je od Gredelja stvorila mrtvaca'

11.10.2012 u 12:12

Bionic
Reading

Od Gredelja su stvorili mrtvaca, a stečajem su na burzu poslali tisuću ljudi. To je velika mrlja na rad Kukuriku koalicije, moglo se čuti danas na konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a

Tomislav Čuljak, politički tajnik stranke i potpredsjednik Sabora, istaknuo je kako se njegova stranka protivi stečaju i pita se pokazuje li ovim potezom Vlada socijalnu osjetljivost na koju se prije izbora pozivala.

'Hrvatskoj nije u interesu ostati bez tvornice za proizvodnju vlakova i vagona, jer nam vlakovi trebaju. Uostalom, može li se tvrtka u stečaju javljati na natječaje za izgradnju vlakova', upitao se Čuljak i dodao kako iza stečaja Gredelja stoje interesi potencijalnog kupca čije ime nije naveo.

Boris Kunst potpredsjednik Odbora za poduzetništvo, obrt i rad,smatra kako stečaj Gredelja neodoljivo podsjeća na 2003. kada je prodana INA koja je kasnije, kako je rekao, Hrvatima postala problem, a Mađarima zlatna koka.

'Gredelj bi mogao biti lider u svojoj branši, a umjesto toga postao je mrtvac zbog čega će tisuću ljudi završiti na burzi', mišljenja je Kunst.

Istaknuo je kako je Njemačka uložila znatna sredstva za spas svoje automobilske industrije te kako kancelarka Angela Merkel obilazi Europu tražeći Simensu posao. 'Ovo je trgovina Vlade, a radnici su kolateralne žrtve', zaključio je Kunst.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Damir Jakuš
istaknuo je pak kako očekuje kako Će Gredelj u stečaju nastaviti raditi te kako će stečajni postupak biti pravedan i efikasan. Pojasnio je pak kako će Republika Hrvatska stečaj Gredelja skupo platiti jer o servisu te tvrtke ovisi HŽ putnički prijevoz. Do sada su usluge Gredelja plaćali 99 kuna pos satu a ako to bude radio netko drugi, cijena će biti puna i mnogo veća, upozorava Jakuš. Uz to, ističe, Gredelj je jedina tvrtka u Hrvatskoj koja daje licencu i odobrenje za bilo koje vozilo koje vozi po pruzi.