DNEVNIK HRT-A

Kukuriku koalicija izbjegla prvo sučeljavanje s HDZ-om

02.10.2011 u 20:20

Bionic
Reading

Večeras je u središnjem Dnevniku HRT-a održano svojevrsno mini sučeljavanje dvaju najvećih izbornih rivala, vladajućeg HDZ-a i oporbene Kukuriku koalicije. Koncepcija zamišljena po principu da na svako od 10 postavljenih pitanja treba odgovoriti u 15 sekundi nije odgovarala koaliciji koja je, među ostalim razlozima, navela i taj da joj je za odgovor na tako važna pitanja potrebno mnogo više od 15 sekundi

Kada se radi o uvredama na račun konkurenata, intervjuima, samostalnim izjavama za javnost, gotovo svi uključeni u političku scenu Hrvatske prilično su rječiti, no kada se radi o brzopoteznim odgovorima, nisu svi spremni na javni nastup. Dokazuje nam to i potez Kukuriku koalicije koja je odlučila preskočiti poziv centralnog Dnevnika HRT-a.

Od deset postavljenih pitanja, Bačić je pozitivno odgovorio samo na tri. HDZ je tako biračima poručio da će se smanjiti doprinosi na plaće, da će nastaviti s gradnjom pelješkog mosta te da će se kupovati novi avioni za potrebe hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

S druge strane, negativnim se odgovorima poručilo da neće biti dekriminalizacije lakih droga, da se neće smanjivati broj općina i županija, kao ni broj zaposlenih u državnoj upravi. Neće biti liberalizacije Zakona o umjetnoj oplodnji ni liberalizacije Zakona o radu. Iz HDZ-a su negativno odgovorili i na pitanja hoće li se uvesti porez na imovinu, najavivši čak povećanje plaća, a negiran je i scenarij koji bi uključivao prodaju HEP-a.

Nakon što je na svih 10 pitanja odgovoreno kao iz topa, uredniku središnjeg Dnevnika Zoranu Šprajcu nije preostalo ništa drugo nego da za pobjednika prvog sučeljavanja '10 u 15' proglasi HDZ-ov tim.