SMJENA GLAVNE UREDNICE

Kukavica umjesto Klancir u Business.hr?

22.04.2009 u 16:35

Bionic
Reading

Đurđica Klancir više nije na mjestu glavne urednice poslovnog dnevnika Business.hr i to na zahtjev budućih vlasnika tog lista, konzultantske kuće Mreža znanja i bosanskohercegovačkog tajkuna Muje Selimovća. Kao njen nasljednik spominje se HDZ-ov kadar Vedran Kukavica

. S obzirom na pouzdanu informaciju da je odlazak dosadašnje glavne urednice bio jedan od glavnih uvjeta investitora za preuzimanje Business.hr-a, budući novi vlasnici odlučili su se dobrano upetljati u uređivačku politiku jedog od rijetkih preostalih nezavisnih medija u Hrvatskoj, koji je oštro kritizirao poteze vlasti, ali i uprava najvećih domaćih kompanija, kako državnih, tako i privatnih, piše Nacional.hr

Ova je odluka, prema svemu sudeći, u strogoj tajnosti čuvana do zadnjeg trenutka, jer je Đurđica Klancir za svoju eliminaciju sa čelnog mjesta u ovim novinama saznala tek prije nekoliko dana. Tada su joj, naime, kazali da im njezine uredničke usluge više nisu potrebne te da već razgovaraju s drugim kandidatima za poziciju glavnog urednika.

"Očito se novi vlasnici i ja ne slažemo oko koncepcije Business.hr-a. Oni žele nešto drugačije, a ne moju koncepciju. Danas mi je rečeno da odlazim", kazala je za Đurđica Klancir, koja, da ilustriramo okolnosti ovog iznenadnog otpuštanja, o odluci budućih novih vlasnika još nije uspjela obavijestiti svoje novinare.

Ističe kako odlazi iz Business.hr-a u potpunosti, a na pitanje ima li već neki drugi posao u vidu, priznala je da je proteklih nekoliko mjeseci bila zauzeta borbom za spašavanje novina i nije tražila novi posao. No, dodaje, kako će sada morati.

Za sada ne zna hoće li novi vlasnici smjenjivati i druge urednike, kao ni tko će ju naslijediti.

Neslužbeno doznajemo da se barata sa nekoliko imena, među kojima se najčešće spominje Vedran Kukavica. Eventualno Kukavičino postavljanje na mjesto glavnog urednika lista Business.hr moglo bi znatiželjnicima poslužiti kao pomoć u pokušaju da odgovore na pitanje tko uistinu stoji iza kupca jednog od rijetkih preostalih nezavisnih medija u Hrvatskoj.

Podsjetimo, Vedran Kukavica napustio je privremeno novinarsku karijeru kada je Sanaderov HDZ došao na vlast krajem 2003. Kukavica, koji je prethodno radio u Vjesniku, Slobodnoj Dalmaciji i Globusu, tada je imenovan glasnogovornikom Hrvatskog fonda za privatizaciju, državne institucije koju su u njegovu glasnogovorničkom mandatu potresale brojne afere.

Tu je funkciju obavljao do prošle godine, kada je postavljen za urednika gospodarske redakcije HTV-a, koja inače spada pod informativni program kojim rukovodi Hloverka Novak- Srzić. Ubrzo je prozvan zbog sukoba interesa jer ujedno sjedi u nadzornom odboru Sunčanog Hvara. Unatoč pritisku javnosti, Kukavica do danas nije odstupio s mjesta zamjenika nadzornog odbora hvarske hotelijerske tvrtke.

Novi vlasnici Business.hr-a krenuli su s promjenom uređivačkog kadra i prije nego što su sa braćom Bonner potpisali ugovor o kupovini lista. Prema pouzdanim informacijama, skupina koja kupuje ugledni poslovni dnevnik do kraja pregovora kao glavni uvjet akvizicije naglašavala je smjenu Đurđice Klancir.

Podsjetimo, ponudu su zajednički predali Inter Mims Hrvatska, tvrtka kćer Mimsa iz BiH-a čiji je vlasnik Mujo Selimović i Mreža znanja, u čijem nadzornom odboru Selimović sjedi. Mrežu znanja službeno predstavlja Tomislav Radoš, bivši direktor Auto Zubaka, i Domagoj Račić, ravnatelj kontroverzne udruge Otok znanja, koja je od Hrvatskog fonda za privatizaciju prije nekoliko godina kupila Hotel Koločep, unatoč činjenici da su na natječaju za dionice te hotelijerske tvrtke dva ponuđača nudila više novca.