povećanje plaća

Kujundžić: Vlada mora biti senzitivna prema liječnicima i medicinskim sestrama

01.08.2019 u 10:57

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u četvrtak je poručio da Vlada mora pronaći rješenje kako pomoći liječnicima i medicinskim sestrama ako ih želi zadržati u Hrvatskoj, te da prema njima mora biti senzitivna

'Kao resorni ministar uistinu držim da su opravdani i neophodni zahtjevi sindikata za povećanjem plaća sestrama i liječnicima s obzirom na složenost posla, stres, odgovornost, s jedne strane. S obzirom na potrebe europskog tržišta, mislim da Vlada mora iznaći rješenje kako pomoći sestrama i liječnicima', izjavio je Kujundžić novinarima uoči sjednice Vlade.

'Ljudi moraju biti plaćeni ako ih hoćemo zadržati u Hrvatskoj, a Vlada mora imati senzitivnost što znače liječnici i sestre', dodao je ministar.

Novinari su ga pitali osjeća li se odgovornim jer pregovori o povećanju plaća u zdravstvu nisu završeni, već je dogovoreno produljenje kolektivnog ugovora do 31. listopada, a o zahtjevima za povećanje plaća za 72 tisuće radnika u sustavu nastavit će se pregovarati 20. kolovoza.

'Uvijek se moraš kao ministar osjećati odgovornim ako nešto nije išlo na određeni način, ali vjerujem da će to biti u naredna tri mjeseca riješeno', istaknuo je Kujundžić i dodao kako se nitko od ministara nije bunio na potrebu povećanja plaća u zdravstvu, već su samo izražavali potrebu da će plaće povećaju i u njihovim resorima.

Na novinarsko pitanje o tome tko se onda predomislio pa dogovor o povećanju plaća za djelatnike u zdravstvu ipak nije postignut, Kujundžić je odgovorio da se nitko nije predomislio.

'U pregovorima sudjeluju tri ministarstva, zdravstva, financija i rada. Sve sam više puta pitao imaju li zadrške, svi su rekli da je dobro. Više puta sam izvijestio premijera o tome kako se stvari odvijaju. Sindikati su u startu tražili dvije milijarde na godišnjoj razini, a bili su maksimalno korektni i skromni te smo negdje našli broj od 400 milijuna na godišnjoj razini', kazao je ministar.