IZJAVA MIlana KUJUNDŽIĆA

Ministar otkrio nalaz inspekcije: Nema pogreške, sustav je funkcionirao, no od astme se ne umire. Čekamo obdukciju

16.08.2018 u 17:03

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković sastao se u četvrtak u Banskim dvorima s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem koji je premijera detaljno izvijestio o obavljenom zdravstveno-inspekcijskom nadzoru povodom tragične smrti Mattea Ružića, potvrdio je Hini glasnogovornik Vlade Marko Milić.

'Smrt mladog čovjeka izazvala je veliku tugu, ali i velik interes javnosti', kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Kazao je da je inspekcijski nalaz pokazao da je sustav funkcionirao, da je postupano prema hrvatskoj regulativi i standardima. Potom je detaljno opisao hodogram Hitne pomoći tog kobnog nedjeljnog popodneva koje je bilo kobno za Mattea Ružića.

Po njegovim navodima, prvi poziv u centar županijske Hitne pomoći stigao je u 17,27 minuta, djelatnica je prepoznala da se radi o najvišoj razini žurnosti pa je alarmiran 'crveni sustav', odnosno upućen je poziv prema 'timu jedan' u kojemu je liječnik. No, kako je naveo ministar, taj je liječnik bio u Vinogradskoj te mu je trebalo 20 minuta za dolazak na mjesto intervencije pa je aktivirana 'prva linija' u Zaprešiću. U roku od tri minute, kazao je, medicinska sestra i vozač s opremom su bili kod pacijenta, a prije njih pristupila je i medicinska sestra koja se tu zatekla te započela s postupkom reanimacije, no prema njezinoj izjavi već tada nije bilo pulsa ni disanja.

Isto stanje, kazao je Kujundžić, zatekla je i medicinska sestra iz Doma zdravlja u Zaprešiću te je stavila tubus i pristupila umjetnom disanju i reanimaciji, ali ni dalje nije bilo pulsa ni disanja. Nakon 20 minuta stigao je i 'tim jedan' s liječnikom koji je nastavio s postupkom, ali je potom konstatirao smrt.

Medicina nije svemoćna

Upitan kako može biti siguran da je sustav funkcionirao iako je pacijent umro, ministar je rekao da 'sustav funkcionira u bolnici i u Hrvatskoj i u Americi i bilo gdje, a pacijenti umiru'.

'Medicina nije svemoćna, postoje bolesti gdje medicina ne može pomoći, u Hrvatskoj se godišnje zabilježi 2800 reanimacija koje radi hitna na terenu i smrtnost je 86 posto, dok prosjek smrtnosti u EU iznosi 90 posto', rekao je ministar zdravstva.

Ministar kaže da je sustav, gdje medicinske sestre ne daju medikamentoznu terapiju zatečen te su svjesni da imaju problem zbog čega, ističe, zadnju godinu pripremaju regulativu za medikamentoznu terapiju kao i za helikoptersku službu i 'paramedikuse'.

Upitan zbog čega se toliko čekalo s reformom te smatra li se u tom djelu odgovornim, rekao je da resorno ministarstvo razmatra promjene regulative no i dodao da se zakoni i promjene ne donose brzo.

'Nismo imali razlog za žurne izmjene jer sustav, kad se uspoređuje s drugim zemljama, je na vrlo zavidnoj razini. Nitko u Europi nema toliko liječnika u hitnoj službi koliko ima u Hrvatskoj' kazao je ministar. Dodao je i da su raspisali 65 specijalizacija za hitnu diljem Hrvatske, no javilo se samo 17 ili 18 osoba, dok se u Splitu za 12 specijalizacija nitko nije javio, zbog čega će poput razvijenih zemalja u sustav sve više morati uvodi 'paramedikuse'.

  • +9
Milan Kujundžić Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Za pitanje očekuje li da hrvatski građani imaju povjerenja u tako posložen sustav, ministar je rekao da taj upit treba ostaviti građanima no smatra i da je većina Hrvata zadovoljna sustavom.

'Svi neće biti spašeni, u većini europskih zemalja kad dođe poziv ovakve vrste, nažalost 90 posto ljudi više ne bude na životu. To je realnost ljudskog života, postojanja i nestajanja s ovog svijeta', zaključio je ministar.

'Kada se medicinski analizira, smrt je nastupila u kratkom vremenu, to je kratka smrt. Pacijent je imao astmu. Mi koji smo u medicini, znamo da se od stme ne umire naglom smrću. Vjerojatno je u podlozi još neka bolest pa čekajmo nalaz obdukcije', kazao je ministar.

Kazao je da razumije 'jadnicu' misleći na majku preminulog Mattea koja mu je poslala SMS poruku.

Osvrnuo se na zahtjev Mosta za njegovim opozivom. Kazao je da doktori iz Mosta Ines Strenja Linić i Božo Petrov više znaju o medicini koliko on zna o poljoprivredi i da je bijedno koristiti smrt mladog čovjeka za dnevno-političke svrhe.

Kaže da tu političke odgovornosti nema.

Od Zavoda za sudsku medicinu očekuje se i detaljno izvješće vezano uz obdukciju preminulog Ružića.

Podsjetimo, unedjelju je na ulici u Zaprešiću pozlilo 22-godišnjem Matteu Ružiću, kojemu je u pomoć prvo stigao tim Hitne medicinske pomoći bez liječnika, a tim s liječnikom stigao je 27 minuta nakon poziva, no mladić je nažalost preminuo.

>>>Novi detalji u slučaju preminulog mladića u Zaprešiću

>>>Petrov kreće u rušenje ministra Kujundžića: Ako ga neće maknuti Plenković, idemo s opozivom!

>>>Ravnateljica Zavoda za hitnu u suzama: Znam da nema pravih riječi koje bi ublažile bol Matteovoj obitelji

  • +10
Milan Kujundžić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgic