NAKON BURNIH REAKCIJA

Kujundžić reterirao: Crkva neće raditi na zakonu o pobačaju

27.03.2018 u 10:25

Bionic
Reading

Predstavnici Crkve i crkvenih zajednica neće sudjelovati kao članovi u povjerenstvu za donošenje prvog hrvatskog zakona o pobačaju, poručio je ministar zdravstva Milan Kujundžić

Kujundžić, prenosi Večernji list, kaže kako je njegova izjava da će u pripremu tog zakona biti uključeni svi pa tako i Katolička crkva netočno protumačena.

'U demokratskom društvu kod donošenja bilo kojeg zakona u javnoj raspravi može sudjelovati svaki subjekt i pojedinac pa tako i Crkva. To ne znači da će u povjerenstvu sjediti predstavnik Crkve i u ovom povjerenstvu sigurno neće', poručio je Kujundžić.

Kujundžić je jučer tijekom konferencije 'Hrvatska kakvu trebamo – budućnost hrvatskog zdravstva', kazao kako će u pripremu Zakona o pobačaju bit će uključeni svi, pa tako i Katolička crkva. Na upit što znači uključivanje Crkve i hoće li novi zakon biti restriktivniji, rekao novinarima da je glavni cilj zaštititi začeto dijete i majku. 'Ono što će sigurno novi zakon iznjedriti, to je zaštititi začeto dijete i majku, da se majke što manje odlučuju na pobačaj. O tim mjerama koje će biti, pustimo neka se traže rješenja. Smisao je čuvati život od začetka, a pri tome uključiti sve u raspravu', kazao je.

No na njegovu izjavu žestoko je reagirala oporba, ali i ženske udruge.

'Radna skupina za izradu nacrta prijedloga zakona treba biti sastavljena od stručnjakinja i stručnjaka iz tog područja te iz područja zaštite ljudskih prava žena', navodi se upriopćenju Ženske mreže i Platforme za ženska reproduktivna prava koje potpisuju Mirjana Kučer i Sanja Juras.

  • +10
Milan Kujundžić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgic

Naglasile su kako u radnoj skupini ne smije biti mjesta za instituciju koja ne samo da nema stručnosti, već se i otvoreno zalaže protiv prava na pobačaj. 'Ova najava nedvojbeno ukazuje na krivi smjer i opasnost od smanjenja postojećih reproduktivnih prava', mišljenja su u ovim udrugama.