nabava pet/ct uređaja

Kujundžić o optužbama da je naručio studiju od tvrtke koja uzgaja voće: To je naručeni članak jednog monopolista

23.07.2019 u 10:44

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Milan Kujundžić komentirao je informacije koje je objavio tjednik Nacional o navodno sumnjivoj studiji isplativosti nabave PET/CT uređaja

Nacional tvrdi da je za izradu te studije Ministarstvo zdravstva platilo 24.500 kuna riječkoj tvrtki koja se bavi uzgojem voća. Tjednik tvrdi i da je Kujundžić ignorirao stručnjake iz vlastitog ministarstva, a navodi i kako bi se činjenica da Andrej Plenković u sklopu nedavne rekonstrukcije Vlade nije smijenio i Kujundžića mogla pokazati kontraproduktivnom te kako bi to moglo uzdrmati premijerovu tezu da neće dopustiti da se njegovoj vladi lijepe etikete korupcije.

Kujundžić tvrdi kako je riječ o 'naručenom članku privatne ustanove koja je u čudnim, na čudnovat način dobila ugovor s HZZO-om i monopol', prozivajući tu ustanovu (polikliniku Medikol, op.a.) da od 2007. jedina ima PET/CT aparate kojima se postavljaju dijagnoze metastaza tumora.

'Oni su godišnje zarađivali silne novce, oko 40 milijuna kuna', rekao je Kujundžić.

  • +40
Milan Kujundžić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Dodao je kako Ministarstvo radi nacionalni plan borbe protiv raka te da su izračunali kako za 40 milijuna kuna godišnje mogu kupiti četiri nova aparata za četiri bolnice u Hrvatskoj. Osim za monopol, polikliniku je optužio da su joj aparati dotrajali i da se kvare te da ne prepoznaju male tumore. Naglasio je kako se studiju nije platilo milijune kuna da bi se izračunalo nešto što 'svako dijete u osnovnoj školi može izračunati'.