ministar zdravstva

Kujundžić: Nitko nije toliko bogat da liječi svu djecu

19.11.2017 u 13:50

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Milan Kujundžić gostovao je u Točki na tjedan N1 televizije i komentirao aktualnu situaciju u zdravstvu.

Upitan hoće li na listi lijekova biti i spinaza koja liječi mišićnu atrofiju u djece Kujundžić je rekao kako je lijek u Europi tek tri mjeseca.

'Indikacije koje je odredio proizvođač kažu da ga mogu primati djeca mlađa od šest mjeseci i takve djece imamo dvoje i oni sad primaju lijek'. 

Na pitanje jesmo li dovoljno bogata država da liječimo svu djecu, Kujundžić je odgovorio: 'Nitko na svijetu nije dovoljno bogat da liječi sve.'

'Hrvatima treba dati malo istine, ne demagoško - populistički, kako rade pojedini zastupnici u Saboru. Problem hrvatskog zdravstvenog sustava s jedne strane je u financijskom smislu, ali s druge strane zdravstveni je sustav najbolje što Hrvatska ima. Svi daju duboko poštovanje hrvatskim zdravstvenim radnicima zbog količine novca i poslu i kvaliteti koju za taj novac daju', rekao je ministar.

Što se dugova tiče, podsjeio je da je 2013. godine ukupni dug zdravstvenog sustava bio 9,2 milijardi kuna.

  • +14
Milan Kujundžić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

'I tada Vlada donosi odluku, povećavaju javni dug za 6,5 milijardi. Na kraju 2014., nakon što je uneseno 6,5 milijardi, ukupni dug je oko 7,2  milijarde. Na kraju 2015. godine dug iznosi 8,1 milijarde, Na kraju 2016. 8,15 milijardi, a sad je već na 8,2 milijarde. Dugovi su naslijeđeni. koliko god nastojimo racionalizirati, na dio toga nismo mogli utjecati', rekao je. 

Što se, pak, poskupljenja dopunskog osiguranja tiče, rekao je kako je sklon klon preventivnim modelima, gdje taksa prvenstveno čuva zdravlje. 'Što manje djece bude pilo, pušilo, bilo u kockarnicama, time će se njihove zdravlje i obitelji čuvati', zaključio je.